Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gelders provinciebestuur wil onderzoek naar vliegtuigoverlast Lelystad Airport

11-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vliegveld Nederland
Het ministerie van Infrastructuur moet onderzoeken wat de gevolgen zijn van laagvliegend luchtverkeer vanaf Lelystad Airport op de wijde omgeving. Tot nu toe is alleen de leefbaarheid in Flevoland gemeten, maar ook Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland krijgen te maken met geluidshinder en lucht- en milieuvervuiling. Oost-Nederland vindt een onderzoek naar de omgevingskwaliteit op zijn plaats.
Vliegveld Nederland
Dat schrijft het Gelderse provinciebestuur woensdag in een brief aan Provinciale Staten. De provincies willen van het ministerie horen wat er bekend is over leefbaarheid in de omgeving van andere, relatief kleine luchthavens.
Veluwe zwaar getroffen
Lelystad Airport gaat vanaf 2019 vakantievluchten van Schiphol overnemen om die luchthaven te ontlasten. Afgelopen zomer bleek dat daardoor zeker tot 2023 tientallen vliegtuigen per dag laag over gemeenten en natuurgebieden in Oost-Nederland komen. Vooral de Veluwe wordt zwaar getroffen.
In de ZEMBLA ‘ Vliegveld Nederland ’ van vorige week is te zien hoe burgers vechten tegen de groeiende overlast van vliegtuigverkeer in Nederland. Zo is te zien hoe Dré en Richard uit Rotterdam actievoeren tegen de laag overvliegende vliegtuigen van Rotterdam The Hague Airport. Het luchtruim is zo vol dat vliegtuigen die daar vertrekken steeds vaker moeten afbuigen om het Schipholverkeer niet te verstoren. Daardoor vliegen ze dicht over omliggende woonwijken. Vorige week onthulde ZEMBLA dat de klachten over die overlast het afgelopen jaar enorm zijn toegenomen
In de provincies Gelderland, Overijssel en Friesland vrezen mensen straks ook in de herrie te zitten. Want alleen in de onderste laag van het luchtruim is nu nog plaats om vliegveld Lelystad te kunnen bereiken.
Bekijk de korte versie van Vliegveld Nederland hier:
Luchtruim niet geschikt voor vliegveld Lelystad
In september onthulde ZEMBLA dat het luchtruim niet geschikt is voor de uitbreiding van vliegveld Lelystad. De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) had in 2009 een negatief advies over Lelystad Airport geschreven, maar dat rapport werd niet openbaar gemaakt. De LVNL schreef: “Het beschikbare luchtruim is volgens LVNL te klein om luchtverkeer van en naar Lelystad in de toekomst onbelemmerd, punctueel en betrouwbaar af te kunnen handelen.”
Herziening luchtruim
Volgens deskundigen is eerst een herziening van het luchtruim noodzakelijk om de vakantievluchten in de Flevopolder mogelijk te maken. Toch gaat Lelystad Airport in het voorjaar van 2019 al open. In november wordt een definitief besluit genomen over de vliegroutes vanaf Lelystad.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.