Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geld voor ontwikkeling goedkopere medicijnen

09-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-farma-methode

Een stichting krijgt 2,8 miljoen euro van het Rijk om goedkopere medicijnen te ontwikkelen. Het gaat om Fair Medicine, die op een transparante manier geneesmiddelen wil produceren, en ze tegen zo laag mogelijke kosten beschikbaar wil stellen aan patiënten.
Met de subsidie wil het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de stichting helpen haar visie in de praktijk te brengen. Het geld wordt de komende vijf jaar ingezet om een juridisch en financieel model uit te werken.
De kosten voor ontwikkeling van medicijnen zijn op dit moment het belangrijkste argument van farmaceuten om vaak zeer hoge bedragen te vragen voor hun geneesmiddelen. Terwijl er geen inzicht wordt gegeven of en waarom deze kosten daadwerkelijk zo hoog zijn. Fair Medicine wil dit doorbreken, aldus het ministerie donderdag.
Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak veel meer betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan 50 procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in de uitzending ' Het farma fortuin ' waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen.

Veel nieuwe medicijnen zijn oorspronkelijk ontdekt door artsen en wetenschappers in ziekenhuizen en op universiteiten. Om ze verder te ontwikkelen wordt meestal een beroep gedaan op commerciële partijen en durfinvesteerders. Als ze dan later op de markt komen, betalen we als maatschappij eigenlijk dubbel voor zo’n medicijn, luidt de kritiek. Immers, ziekenhuizen en universiteiten worden uit gemeenschapsgeld betaald en de medicijnen betalen we zelf weer terug via de premies voor de ziektekostenverzekeringen. (lees ook:  ZEMBLA Extra: Glybera: werd iemand daar rijk van? )
Het doel van Fair Medicine is het ontwikkelen van medicijnen en therapieën tegen een maatschappelijke aanvaardbare prijs. De stichting is mede geïnitieerd door de oud-bestuursvoorzitter van Erasmus MC en kinderarts Hans Büller. Via samenwerking tussen verschillende partijen – patiënten, artsen, ziekenhuizen, producenten en investeerders – moet het collectieve belang van een betaalbare en goede zorg altijd leidend zijn, aldus de stichting i.o. op haar website .
Onderzoek
Onlangs kwamen het Zorginstituut Nederland en het Belgische Kenniscentrum voor de gezondheidszorg met een initiatief om onderzoek te doen naar mogelijke scenario’s om de spiraal van steeds hogere geneesmiddelenprijzen te doorbreken, en patiënten duurzaam toegang te bieden tot de veilige en werkzame geneesmiddelen. In vier scenario’s beschrijven zij hoe het huidige systeem voor de ontwikkeling en prijszetting van geneesmiddelen kan ontwikkelen. Ze steunen allemaal op het principe dat toegang tot medische zorg een fundamenteel mensenrecht is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.