Zembla

Gehackt en gegijzeld

01-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
11151 keer bekeken
  •  

Het is de nieuwste trend op misdaadgebied: ransomware. “Uw computers zijn versleuteld. Neem contact met ons op om uw data terug te krijgen.” Hackers leggen met deze gijzelsoftware organisaties en overheden digitaal plat en vragen miljoenen losgeld.

Aan de oostkust van Amerika was onlangs geen benzine te krijgen, door een ransomware-aanval. En ook in Nederland beginnen we het te merken. Lege kaas schappen bij Albert Heijn, burgers die geen paspoort kunnen aanvragen in een Twentse gemeente en Maastrichtse studenten die niet meer bij hun werk kunnen.

Wereldwijd vallen hackers intussen ook vitale processen aan, zoals energie- en drinkwaterbedrijven. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid spreekt van een bedreiging voor de nationale veiligheid. Ook IT-deskundigen en bedrijven luiden de noodklok: zij vinden dat de overheid achter de feiten aanloopt.

Zembla onderzoekt: is Nederland goed beschermd tegen ransomware-aanvallen?

Gehackt en gegijzeld

Donderdag 7 oktober om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2.
Herhaling: donderdag 14 oktober – 9.25  uur – NPO 2

Regie: Vincent Verweij
Research: Els Knaapen

Wederhoor

Reactie Shell:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.