Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen wetgeving tegen clusterbom investeringen

22-03-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
na-tweede-kamer-roept-ook-eerste-kamer-op-tot-verbod-op-investeringen-in-clustermunitie
Het kabinet is voorlopig niet van plan wetgeving in elkaar te zetten om financiële instellingen te verbieden in clustermunitie te investeren.

Er wordt wel een convenant opgesteld, waarin financiële instellingen en pensioenfondsen de intentie vastleggen om directe investeringen in clustermunitie uit te sluiten.

Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager in een brief aan de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft onlangs aangedrongen op een wettelijk verbod tegen de omstreden investeringen, maar dat komt er dus niet. Het kabinet heeft een investeringsverbod al vaker afgewezen, hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer dit wilde.

ZEMBLA
Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die clusterbommen en landmijnen produceren. Ook investeren ze in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen en in producten die worden gemaakt met behulp van kinderarbeid. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA en is te zien in de aflevering ‘Het clusterbom gevoel’. ZEMBLA onderzocht onder andere de geldstromen van de pensioenfondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds die de controversiële investeringen bevestigen.

De eerste kamer debateerde dinsdag over de motie Haubrich-Gooskens waarin de regering wordt verzocht stappen te nemen om te komen tot een verbod op aantoonbare directe investeringen in de productie, verkoop en distributie van clustermunitie: zie ook Senaat dringt aan op investeringsverbod clustermunitie
(link)

MOTIE VAN HET LID HAUBRICH-GOOSKENS C.S.

Voorgesteld 18 januari 2011

De eerste Kamer, gehoord de beraadslaging,
[verdrag]
overwegende, dat investeren in ondernemingen die clustermunitie produceren als assistentie in de zin van het voorliggende Verdrag moet worden gezien en daarmee uitdrukkelijk verboden is,

[ Steun ]
overwegende, dat deze opvatting wordt gedeeld door een groeiend aantal landen, waaronder Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, Zwitserland, Nieuw Zeeland, en Mexico, welke landen dan ook een investeringsverbod hebben ingevoerd, zullen invoeren of hebben aangegeven dat een dergelijk verbod voorvloeit uit de verplichtingen onder het Verdrag,

[ Duidelijkheid ]
overwegende, dat financiële instellingen die reeds besloten hebben investeringen in clustermunitie niet meer te faciliteren, aandringen op een wettelijk verbod teneinde volstrekte duidelijkheid te scheppen voor investeerders en vermogensbeheerders,

[ Verbod ]
verzoekt de regering stappen te nemen om te komen tot een verbod op aantoonbare directe investeringen in de productie, verkoop en distributie van clustermunitie.


Goedkeuring Verdrag inzake clustermunitie

Dit voorstel van rijkswet regelt de goedkeuring van het op 30 mei 2008 te Dublin tot stand gekomen Verdrag inzake clustermunitie ( Trb. 2009, 45 pdf). Dit verdrag bevat een vergaand verbod op gebruik, bezit, productie en overdracht van clustermunitie die onaanvaardbaar humanitair leed veroorzaakt. Ook op het gebied van slachtofferhulp en ruiming en vernietiging van ongeëxplodeerde clustermunitie zijn bepalingen opgenomen.

Gebleken is dat het gebruik van clustermunitie ernstige gevaren voor de burgerbevolking met zich meebrengt vanwege de onbetrouwbaarheid en onnauwkeurigheid ervan. Bovendien komen grote aantallen explosieve submunities vaak niet tot ontploffing. Hiermee vormen zij, vaak nog jaren na inzet, een gevaar voor de bevolking.  Bekijk hier de stand van zaken (eerste kamer).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.