Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen meerderheid Europese lidstaten voor versoepeling nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen

11-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
389 keer bekeken
  •  
europa

Er is geen meerderheid in de Europese Raad voor soepeler regels voor nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen. Dat is de uitkomst van een stemming vandaag over een voorstel van de Europese Commissie.

Met het voorstel worden de regels voor nieuwe gemodificeerde gewassen (GMO's) en New Genomic Techniques (NGT's) vastgesteld. Nieuwe gewassen zouden gedereguleerd worden. Op die plannen kwam forse kritiek van onder andere Europese wetenschappers. Zij vreesden dat het voorstel zou leiden tot minder veiligheidstesten, meer macht van grote biotech-bedrijven - en tot minder duidelijkheid over genetische modificatie voor de consument.

In de Europese Raad is er dus geen meerderheid voor de plannen van de Europese Commissie. Ook het Europees Parlement stemt nog over het voorstel.

Wetenschappers wijzen erop dat de gevolgen onomkeerbaar zijn als het voorstel van de Europese Commissie wordt aangenomen. Genetisch gemodificeerde organismen kun je immers niet meer zomaar verwijderen. Ook lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) was kritisch: het voorstel negeert risico’s voor gezondheid en milieu, stelde Nina Holland van CEO in een artikel dat ze schreef met Claire Robinson van GM Watch. “Nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen zouden volgens dit voorstel niet beoordeeld worden op de mogelijke schade die ze veroorzaken. Ze kunnen onopgemerkt, ongelabeld en ongecontroleerd in ons landbouw- en voedselsysteem terechtkomen.” 
 
Holland concludeerde dat grote biotech-bedrijven effectief lobbyden voor een versoepeling van de regels rond GMO’s en NGT’s. De lobbygroepen pleitten voor gedereguleerde toelating van genetisch gemodificeerde gewassen - dat zou het gebruik van landbouwgif verminderen en daarom de duurzaamheid bevorderen.

Zembla onderzocht deze claim eerder in de uitzending Sleutelen aan Zaad en reisde af naar Argentinië. Daar is het gebruik van pesticiden gestegen sinds er GM-gewassen gebruikt worden in de landbouw.

Eerder stemde het Europees Parlement tegen een plan om pesticiden in Europa te halveren. Er zullen daardoor voorlopig geen strengere pesticidenregels komen op Europees niveau.

Bekijk de uitzending 'Sleutelen aan zaad'

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.