Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Frankrijk mag managers Uber voor de rechter slepen

10-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Uber ANP
Frankrijk mag leidinggevend personeel van de taxidienst Uber vervolgen. De Fransen hadden zonder de Europese Commissie in te lichten een verbod gelegd op de taxidienst Uberpop – waar niet-professionele chauffeurs zonder vergunning werken.
De rechtbank in Lille had gevraagd of de Franse autoriteiten het wetsontwerp waarin de dienst werd verboden hadden moeten voorleggen aan Brussel. Het hof oordeelt dat dat niet het geval is, waardoor de weg naar vervolging openstaat.

Het hof liet eerder weten dat Uberpop in feite een transportdienst is, wat betekent dat chauffeurs over de juiste vergunningen moeten beschikken. Uber stelde in juli dat het in 2015 al is gestopt met Uberpop in Frankrijk en alleen nog werkt met professionele chauffeurs.

Amsterdamse Uber
Ook de Amsterdamse taxiorganisatie Take a Taxi meldde afgelopen jaar hard te willen optreden tegen Uber-chauffeurs die zonder vergunning mensen van straat pikken.
‘Taxiorganisatie eist hard optreden tegen Uber-chauffeurs in Amsterdam’
In Amsterdam moet je namelijk als taxichauffeur aangesloten zijn bij Toegelaten Taxi Organisaties (TTO). Om bij een TTO aangesloten te zijn moet je aan verschillende regels en eisen voldoen, bovendien kost het geld. Uit de uitzending van ZEMBLA bleek dat Uber-chauffeurs zich hier niet aan houden en dus illegaal werken.
Kijk ook onze uitzending terug: 'De 'spooktaxi's' van Uber'
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.