Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Forse prijsverhogingen medicijnen aanpakken'

21-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-farma-methode
Minister Edith Schippers moet maatregelen nemen om te voorkomen dat farmaceuten de prijzen van medicijnen plotseling drastisch kunnen verhogen. Patiënten staan hierdoor ,,met de rug tegen de muur'', omdat het niet gebruiken van de medicijnen vaak ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid. Daarvoor waarschuwt Patiënten federatie NPCF in een brief aan de Tweede Kamer.
De belangenbehartiger verdenkt farmaceutische bedrijven ervan dat zij geneesmiddelen voor de Nederlandse markt laten registreren, alleen om er financieel beter van te worden. ,,Bereiding door de apotheek is na registratie niet langer geoorloofd, waarna de fabrikant met de prijs kan doen wat hij wil''

De NPCF vraagt om het systeem te doorbreken door prijsverhogingen alleen toe te staan als ze ruim van tevoren zijn aangekondigd. Dan heeft de patiënt de mogelijkheid zich aanvullend te verzekeren of , indien die keuze bestaat, voor een andere therapievorm te kiezen. De patiënt moet niet aan de balie van de apotheek voor een voldongen feit geplaatst worden, stelt NPCF.
Verzekeraars willen ook onderhandelen met farma
Zorgverzekeraars willen ook een plek aan tafel krijgen bij de onderhandelingen die het Buro Financiële Arrangementen Geneesmiddelen (BFAG) van het ministerie van VWS voert met farmaceuten over de prijs van dure medicijnen. Daarvoor pleiten Nathalie Gauthier, zorginkoper medisch-specialistische zorg bij VGZ, en Alexander Bybau, adviseur zorginkoop bij Zilveren Kruis, deze week in Medisch Contact . Vorige week maakte minister Schippers bekend dat de geheime prijsonderhandelingen die het BFAG voert met de farmaceuten in 2014 een besparing opleverden van 13,9 miljoen euro, op een totale uitgavenpost van 95,9 miljoen euro aan de acht geneesmiddelen waarover in dat jaar werd onderhandeld. De verzekeraars willen betrokken worden bij de gesprekken omdat zij denken dat er niet scherp genoeg wordt onderhandeld. 

Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan 50 procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzoekt waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen. In ZEMBLA ' Het farma fortuin ' een onderzoek naar dure medicijnen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.