Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Forse boetes geëist in zaak rond North Refinery

15-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
de-smerige-olieroute
Rond de strafzaak tegen North Refinery uit Farmsum zijn hoge boetes geëist. De twee voormalig directeuren hoorden voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes maanden, boetes van 75.000 euro en 100.000 euro en werkstraffen van 180 en 240 uur tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie claimt nog eens 7,5 miljoen euro aan ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ (crimineel geld) van de bedrijven uit Roosendaal en Lelystad.
De verdenking is sluikhandel
Er zou zonder de juiste papieren afvalolie zijn vervoerd naar Duitsland. Vrachtwagens en schepen kwamen vanaf Oliehandel Koeweit in Lelystad of Wubben Handelsmaatschappij uit Roosendaal naar Farmsum. Volgens de papieren moest de lading bij North Refinery voor bewerking worden gelost. In werkelijkheid werden de documenten omgeruild en ging het transport onbewerkt verder naar Duitsland, aldus de officier. Volgens het Openbaar Ministerie is dat bewust gedaan en is er daarom sprake van valsheid in geschrifte. Met de illegale werkwijze zou flink wat geld zijn verdiend.
Fouten tijdens onderzoek
Aanvankelijk ging justitie er ook van uit dat het bedrijf in Delfzijl brandstof met  schadelijke afvalolie vermengde (blenden). Met het illegaal mengen van afvalstoffen in brandstoffen zijn grote winsten te behalen. De verantwoorde verwerking van gevaarlijke afvalstoffen kost geld. Het illegaal mengen van stookolie met afvalstoffen levert geld op omdat de vaak hoge kosten van verwerking worden uitgespaard, en omdat een groter volume aan brandstof verkocht kan worden. Zo konden de drie bedrijven grote winsten maken. Een kwalijke handel, meende de officier, want werknemers werden blootgesteld aan gevaren en gezondheidsrisico's. Tijdens het onderzoek hier naar werd echter fouten gemaakt, zei de officier. Hierdoor moest het OM deze beschuldiging laten vallen.

Het onderzoek naar de zaak heeft jaren geduurd en volgens betrokkenen een vermogen gekost. De misstanden zouden zich hebben afgespeeld tussen 2005 en 2010. De verdachten ontkennen de beschuldigingen en zeggen binnen de regels van de wet te gewerkt. Het strafproces begon vorige week . Vanaf vandaag krijgen de advocaten het woord. Zij zullen pleiten voor vrijspraak.
(bron: DvhN)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.