Zembla

Omvangrijke strafzaak tegen North Refinery begonnen

08-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
smerigeolie
Voor de rechtbank in Groningen is vanochtend een begin gemaakt met het strafproces tegen het inmiddels failliete North Refinery, een olie-afvalverwerker uit Farmsum, tegen Oliehandel Koeweit uit Lelystad, Wubben Handelsmaatschappij uit Roosendaal en twee betrokken (voormalige) directeuren. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De strafbare feiten zouden volgens het Openbaar Ministerie tussen 2006 en 2010 zijn gepleegd. Met deze clandestiene handel zouden miljoenen euro’s zijn verdiend. Het OM kondigde vanochtend aan het verdiende geld op te zullen eisen. Het zou gaan om zo’n drie miljoen euro.
De verdenkingen zijn onder meer het illegaal vervoeren van afvalstoffen en het vervalsen van papieren. Ook zou afvalolie en brandstof met elkaar zijn vermengd.   Met het illegaal wegmengen (blenden) van afvalstoffen in brandstoffen zijn grote winsten te behalen. De verantwoorde verwerking van gevaarlijke afvalstoffen kost geld. Het illegaal mengen van stookolie met afvalstoffen levert geld op omdat de vaak hoge kosten van verwerking worden uitgespaard, en omdat een groter volume aan brandstof verkocht kan worden. Verbranding van met gevaarlijk afval vermengde brandstof leidt tot schade aan milieu en volksgezondheid.

Veiligheid en vervuiling
Met afval vervuilde brandstof vormt een veiligheid- en gezondheidsrisico voor werknemers die werken met installaties waarin die stookolie wordt gebruikt. Ook kan het gebruik van deze kwalitatief slechte stookolie onveilige situaties opleveren door het stilvallen en daarmee stuurloos worden van schepen.

Dik strafdossier
Het onderzoek door het team bovenregionale recherche Noord- en Oost- Nederland nam jaren in beslag en werd in 2012 afgerond. Tijdens het onderzoek werden diverse invallen gedaan. Niet alle aangehouden verdachten worden strafrechtelijk vervolgd. Het strafdossier is een paar meter dik.
In 2009 maken Dirk Bayens en Norbert Reintjens de ZEMBLA film ´ De smerige olieroute ´ over bedrijven die chemisch afval mengen met stookolie. Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in ZEMBLA: “Die stookolie is een zinkput voor alle rotzooi die ze bedacht hebben. Dat is een heksenbrouwsel.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.