Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Foodwatch start klachtprocedure tegen Dextro Energy: ‘Suiker is niet gezond’

15-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4023 keer bekeken
  •  
suiker flickr/Coralie Ferreira
‘Helpt meteen bij het denken en ‘geeft natuurlijke en directe energie voor concentratie en prestatievermogen’. Dextro Energy wekt volgens Foodwatch de indruk dat de suikertabletten die het bedrijf verkoopt gezondheidsvoordelen opleveren. Daarom heeft Foodwatch een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.
suiker flickr/Coralie Ferreira
“Een te hoge suikerconsumptie veroorzaakt juist enorme volksgezondheidsproblemen”, vindt Foodwatch . Eerder werd Dextro ook al door de Reclame Code Commissie tot de orde geroepen. Dat gebeurde toen vanwege het gebruik van een ongeoorloofde gezondheidsclaim in een radiocommercial. Foodwatch bestudeerde de website van Dextro Energy en vindt dat ook daar te veel ‘verboden’ gezondheidsclaims te vinden zijn.
Website zegt: dextrose is belangrijk
Wie de website van Dextro Energy bekijkt, krijgt inderdaad de indruk dat het om een gezond product gaat. Er staan uitgebreide artikelen op over de energie die onze hersenen dagelijks verbruikt en het belang van de inname van dextrose, de natuurlijke vorm van druivensuiker.
dextro slogan
Dextro Energy voerde al meerdere keren verzoeken in om gezondheidsclaims als reclame te mogen gebruiken. Zulke claims moet de Europese Commissie goedkeuren. De verzoeken werden niet gehonoreerd. Daartegen ging Dextro Energy volgens Foodwatch in beroep, maar zonder succes.
Dertig suikerklontjes per dag
Uit een onderzoek dat het Diabetes Fonds onlangs hield onder 1200 mensen, bleek dat mensen veel meer suiker eten dan ze beseffen. Op de vraag wat mensen zelf denken dat ze binnenkrijgen aan zoetigheid, denken de meesten aan ongeveer tien klontjes per dag. In werkelijkheid zijn het er dertig.
Niet alleen obesitas, ook overgewicht doodt wereldwijd miljoenen mensen
Deze week deelde een team van wetenschappers de conclusies van een van de grootste onderzoeken die ooit op het gebied van gezondheidsproblemen door overgewicht is gedaan.  Ze analyseerden de gegevens van 68,5 miljoen mensen uit 195 landen en van de afgelopen 25 jaar. De conclusie? Meer dan twee miljard volwassenen en kinderen, bijna een derde van de totale wereldbevolking, hebben gezondheidsproblemen door hun gewicht.

Lees ook: Niet alleen obesitas, ook overgewicht doodt wereldwijd miljoenen mensen
De zoete verleiders
In Nederland is bijna de helft van de mensen te zwaar. ZEMBLA onderzocht in ‘De zoete verleiders’ waarom mensen zoveel suiker eten, terwijl het zo slecht voor ons is.
"Moedermelk is een beetje zoetig, dus jonge kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet" , zegt hoogleraar en overgewichtdeskundige Jaap Seidell.
Maar de meeste mensen krijgen veel te veel suiker binnen. Volwassenen gemiddeld 35 kilo per jaar. Dat is zeven keer zoveel als honderd jaar geleden.
Bekijk de hele uitzending: 'De zoete verleiders':
Lobby van suikerindustrie
Foodwatch zet de strijd tegen fabrikanten voort die suiker gezond doen lijken. Uit eerder onderzoek van de voedselwaakhond naar vitamineclaims, bleek dat dergelijke claims door de voedingsindustrie vooral worden gebruikt om ongezonde producten een gezonder imago te geven. En ze doen veel moeite om vrij te kunnen zijn in de manier van reclame maken. Oud- Europees Parlementslid Kartika Liotard:
"Door de industrie is alleen al 1 miljard euro uitgegeven om te lobbyen om de regelgeving op de etikettering naar hun hand te zetten."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.