Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Fokverbod zieke rashonden

01-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
fokverbod-zieke-rashonden
Nederlandse hondenverenigingen hebben een verbod ingevoerd op het fokken van honden die aantoonbaar lijden aan één of meerdere ernstige aandoeningen. Een DNA afstammingscontrole wordt verplicht. Hiermee willen hondenverenigingen de gezondheid en het welzijn van rashonden in Nederland verbeteren.

Gezondere rashond
Dit meldt de Raad van Beheer (RvB) op Kynologisch Gebied, de koepelorganisatie van rashondenverenigingen. Vicevoorzitter John Wauben van de Raad van Beheer spreekt van een historisch besluit. “Na jaren van intensieve discussies hebben hondenfokkers besloten een grote stap te zetten op weg naar een gezondere rashond”, aldus Wauben.

Overige maatregelen
Naast het verbod op het fokken met zieke rashonden komen er strengere voorwaarden ter bevordering van het fokken van lichamelijk en mentaal gezonde honden. Bij het keuren van rashonden worden ook de gezondheid van honden  en een gedragscode voor keurmeesters in acht genomen. Verder kunnen keurmeesters honden met ernstige afwijkingen diskwalificeren. DNA afstammingscontrole is het sluitstuk voor het nieuwe en strengere fok- en gezondheidsbeleid.

Schoonheidsideaal
Maar liefst veertig procent van alle rashonden die jaarlijks in Nederland worden geboren, heeft één of meerdere erfelijke aandoeningen onder de leden. Dat is het gevolg van het fokken met een beperkt aantal fokdieren, veelal honden die tijdens tentoonstellingen in de prijzen vallen. Daardoor is er sprake van een hoge mate van inteelt binnen de verschillende hondenrassen. Die inteelt heeft er voor gezorgd dat de vitaliteit van de hondenrassen in de loop der jaren steeds verder is verslechterd: de dieren worden sneller ziek en hun vruchtbaarheid neemt af.

Dier & Recht
Hans Baaij, voorzitter van Dier & Recht, noemt het fokverbod „een stapje in de goede richting.” „Het is goed dat de Raad van Beheer hiermee aangeeft dat hij jarenlang struisvogelpolitiek heeft bedreven en erkent dat er iets mis is. Rasverenigingen hebben lang gezegd: Er is niets aan de hand. Dat is er dus wel.” Concreet denkt hij dat het verbod „heel weinig” gevolgen heeft. „Er is geen controlesysteem ingesteld.” Hans Baaij vindt dat fokkers van ongezonde rassen opnieuw moeten beginnen. „Dit besluit komt te laat. Van de cavalier king charles spaniels heeft 90 procent een ernstige aandoening.

Visie Dier & Recht

Het SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt de voorgestelde maatregelen “volstrekt onvoldoende” en “symptoombestrijding”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.