Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Flutantwoorden' op vragen over C2000

13-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-ramp-c2000
Marusjka Lestrade van de D66 Provinciale Statenfractie Noord-Brabant is niet te spreken over de antwoorden op haar schriftelijke vragen over het alarmeringssysteem C2000. Deze stelde ze naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending 'De ramp C2000'. "Ik kreeg een brief waarin stond dat het allemaal heel moeilijk was enzo en dat de beantwoording langer dan gewenst op zich zou laten wachten", zo is te lezen op haar website. "Vanochtend dan eindelijk het antwoord maar het was van een ongehoorde knulligheid! Blijkbaar wordt er ergens gestuurd op nietszeggende frases want er staan dus alleen maar ontwijkende en algemene flutantwoorden in." Hieronder zijn de vragen en antwoorden weergegeven: 1. Kunt u ons aangeven of in de provincie Brabant C2000 overal op de juiste wijze werkt?website
Nee.

2. Zo nee, waar en waarom niet?

Bij drie grote calamiteiten, de crash van het toestel van Turkish Airlines bij Schiphol, de aanslag op Koninginnedag en ongeregeldheden op het strand in Hoek van Holland, heeft het communicatiesysteem C2000 niet optimaal gefunctioneerd. Omdat de problemen met het systeem zeer divers zijn (technische beperkingen, binnenhuisdekking, gebruik van C2000) heeft de minister van BZK een expertgroep ingesteld om de oorzaken van de communicatieproblemen vast te stellen en om te adviseren over de benodigde maatregelen. De experts kijken zowel naar de techniek (de capaciteit van masten en netwerk) als naar de procedures voor het gebruik van C2000 door de hulpverleningsdiensten. Deze expertgroep rapporteert in december 2009 haar bevindingen aan de minister van BZK. Wij juichen het toe dat de minister van BZK dit onderzoek is gestart en zien belangstellend uit naar de bevindingen.

3. Wat zijn in dat geval op dit moment de risico’s?

In zijn algemeenheid kan als risico worden genoemd een situatie waarin hulpverleners zich bij de bestrijding van een grootschalig incident geconfronteerd zien met communicatieproblemen in het gebruik van C2000.

4. In het geval er in Brabant ook gebreken aan C2000 zijn geconstateerd verzoeken wij u aan te geven wat u kunt, maar ook wat u gaat doen om een optimaal functionerend systeem te garanderen.

De rijksoverheid, veiligheidsregio’s en gemeenten zijn verantwoordelijk voor het functioneren van C2000. Het rijk heeft de C2000-infrastructuur gerealiseerd, inclusief de centrale beheerorganisatie. Het beheer en gebruik van C2000 valt onder verantwoordelijkheid van de lokale en regionale besturen en de hieronder ressorterende operationele diensten. Dit omvat onder meer de aanschaf van de randapparatuur, beveiliging en het opleiden van het personeel. Ons staan geen (wettelijke) instrumenten ter beschikking om een optimaal functionerend systeem te garanderen. Wel kan de bezorgdheid over het functioneren van C2000 in de provincie Noord-Brabant worden overgebracht aan de minister van BZK.

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.