Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Financiële sector moet stoppen met investeren in vee-industrie'

02-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
Veetransport

© ANP

De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection heeft een open brief aan de financiële sector geschreven met daarin de oproep dat die moet stoppen met investeringen in de vee-industrie. De brief is inmiddels meer dan 100.000 keer ondertekend in Nederland.

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren miljarden in de wereldwijde vlees- en zuivelproductie, waaronder in landen als Brazilië, China, de Verenigde Staten en de Oekraïne. Met dat geld worden volgens World Animal Protection plofkippen gefokt, varkens opgesloten in kooien en delen van het regenwoud vernietigd voor veevoer- of rundvleesproductie. Dat alles draagt ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen en stikstof, aldus de dierenbeschermingsorganisatie.

Directeur Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection vindt dat banken, pensioenfondsen en verzekeraars die nu nog miljarden investeren in dit systeem de verantwoordelijkheid hebben om daarmee op te houden en in hun beleid voortaan gaan inzetten op een diervriendelijk, plantaardig en circulair voedingspatroon.

Maatschappelijke druk

Financiële instellingen kijken inmiddels, onder druk van de publieke opinie, steeds kritischer naar hun investeringen. Steeds vaker dwingen ze de bedrijven waarin ze investeren om meer te doen aan vervuiling en om andere zaken die slecht zijn voor het milieu tegen te gaan. ABN AMRO heeft volgens World Animal Protection op dit gebied al een aantal stappen gezet. Naast een aanscherping van hun dierenwelzijnseisen heeft de bank ook als doel om bij te dragen aan een plantaardig voedselsysteem. De Rabobank erkende in een recente uitzending van Zembla medeschuldig te zijn aan de afname van bodemkwaliteit en biodiversiteit als gevolg van intensieve landbouw.

Kijk de uitzending waarin Rabobank erkent medeverantwoordelijk te zijn voor het huidige landbouwsysteem:
De Rabobank heeft in de Nederlandse landbouw rond de 30 miljard euro uitstaan. Slechts 3 procent daarvan is geïnvesteerd in biologische landbouw. Minister Schouten vindt dat Rabobank samen met alle andere betrokken partijen een gezamenlijke verantwoordelijkheid heeft voor de structurele omslag naar “een meer volhoudbaar landbouwsysteem”. “Geen enkele partij, ook niet de financiële instellingen, kan zich daaraan onttrekken”, zei minister Schouten in de Tweede Kamer.

Beloftes van banken

Onlangs besloten grote banken zoals ABN AMRO, Rabobank, de Volksbank en BNP Paribas en vermogensbeheerders als Achmea en ASR om zich in te zetten voor meer biodiversiteit. Ze sloten zich met nog negen andere financiële instellingen aan bij het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF). Die vereniging, opgericht door onder meer ASN Bank en Triodos Bank, wil een gezamenlijke manier opstellen om te bepalen wat de invloed van hun investeringen is op de biodiversiteit en die invloed zo klein mogelijk te houden.

Zembla maakte een serie over de gevolgen van intensieve landbouw.

Bekijk hier deel 1: Het Kippenexperiment 
Bekijk hier deel 2: 
Het excuus van de Boerenleenbank
Bekijk hier deel 3: De uitgeputte bodem: het grote geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.