Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Filmfestival Cannes stelt noodnummer in voor slachtoffers seksuele intimidatie

30-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Weinstein Cannes ANP
Het filmfestival Cannes dat volgende maand plaatsvindt, stelt een noodnummer in waar slachtoffers of getuigen van seksuele intimidatie naar toe kunnen bellen. Het festival doet dat naar aanleiding van de Harvey Weinstein affaire. De Amerikaanse producer wordt ervan beschuldigd dat hij tijdens het evenement vier actrices heeft aangerand.
De Franse minister Marlene Schiappa zei tegen persbureau AFP : "We zijn een samenwerking met het Cannes film festival aangegaan om seksuele intimidatie tegen te gaan… Een van de verkrachtingen waarvan Weinstein wordt beschuldigd, gebeurde op het filmfestival, we moeten wel iets doen", aldus Schiappa.
De toen 21-jarige Italiaanse actrice Asia Argento zou door Weinstein tijdens het festival in zijn hotelkamer zijn verkracht.
Schiappa zei dat maatregelen genomen worden die niet alleen het doel hebben om actrices te beschermen, maar alle vrouwen die in de filmindustrie werken.
Lees meer over de uitzending 'Werken met Weinstein'
Vrouwonvriendelijk
De jury die bepaalt wie de grote prijs van Cannes wint, de Palme d'Or, wordt dit jaar voorgezeten door de Australische actrice Cate Blanchett. Het lijkt een tactische keuze voor een festival dat al jaren kritiek krijgt vanwege de vrouwonvriendelijke uitstraling. Bijvoorbeeld de verplichting voor vrouwen om hoge hakken te dragen op de rode loper en het hoge gehalte aan mannen die voor prijzen waren genomineerd in het verleden.
Lars von Trier
Die kritiek klinkt ook dit jaar. Slechts drie van de achttien regisseurs die op de shortlist staan om in de prijzen te vallen op het festival zijn vrouwen. Ook is er verontwaardiging over het opheffen van de ban op de Deense regisseur Lars von Trier. Het filmfestival weigerde de komst van Von Trier de afgelopen zeven jaar omdat hij destijds controversiële grappen over Hitler maakte , zo verklaarde hij Nazi te zijn.
Bjork ANP klein
De timing van de toelating van Von Trier is des te meer ongelukkig omdat de IJslandse zangeres Björk het afgelopen jaar met verhalen naar buiten kwam over seksuele intimidatie. Tijdens het opnemen van de film Dancer in the Dark uit 2000 – waarin Björk de hoofdrol vertolkte- zou Von Trier haar meermaals hebben lastig gevallen.
De 71 e  editie van het Cannes film festival vindt van 8 mei tot 19 mei plaats.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.