Het was al langer bekend dat luchtvervuiling slecht kan zijn voor de gezondheid en dat fijnstof verschillende klachten kan veroorzaken, maar nu blijkt ook dat gezonde jonge mensen in de twintig schade kunnen oplopen. Uit nieuw Amerikaans onderzoekt is gebleken dat luchtvervuiling de binnenkant van aderen van jonge gezonde mensen beschadigt, waardoor ze een groter risico ontwikkelen op hart- en vaatziekten, beroertes en hoge bloeddruk.
Bloedmonsters
Veel onderzoek naar de gevolgen van fijnstof wordt gedaan door de luchtkwaliteit in een specifiek gebied te vergelijken met de gezondheidssituatie van de inwoners van dat gebied. Maar in het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in de ‘
Circulation Research
’ werd vooral gekeken naar bloedmonsters. Gedurende drie winters stonden 72 inwoners van de stad Provo in het Amerikaanse Utah bloed af. De inwoners waren allemaal rond de 23 jaar tijdens het onderzoek. Uit de bloedmonsters bleek dat zodra de luchtvervuiling toenam, het aantal dode cellen in hun bloedbaan ook groeide. Daarbij werd tegelijk een toename van het aantal afweercellen, de zogenaamde t-cellen, gemeten. De onderzoekers konden niet achterhalen of het fijnstof direct schade aanricht in de bloedbaan of dat het eerst in de longen schade veroorzaakt en zo een ‘domino-effect’ creëert.
Volgens Aruni Bhatnagar, een van de wetenschappers die aan het onderzoek werkten, is er een duidelijk effect gemeten op de gezondheid van jong volwassenen. Bhatnagar: "Deze bevindingen laten zien dat het leven in een omgeving met veel luchtvervuiling de risico’s op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroertes, risicovoller is voor de gezondheid dan we tot nu toe dachten.”
Bhatnagar “We wisten al langer dat luchtvervuiling tot gezondheidsproblemen kan leiden bij mensen die extra gevoelig zijn, zoals ouderen, kinderen of mensen met een slechte weerstand, maar nu blijkt dus dat ook jonge gezonde mensen er schade van ondervinden en dat fijnstof een probleem is voor iedereen.”
Geen vuiltje aan de lucht
In april dit jaar zond ZEMBLA een aflevering uit over de risico’s van fijnstof en ultra fijnstof. Ook in deze uitzending werd duidelijk wat de negatieve gevolgen zijn voor de gezondheid als mensen worden blootgesteld aan deze luchtvervuiling. En hoewel de overheid zegt maatregelen te nemen voor schonere lucht, verhoogde minister Schultz van Infrastructuur dit jaar toch de maximum snelheid naar 130 kilometer per uur. Een maatregel die voor meer uitstoot van fijnstof zorgt.
Rechtszaak tegen de staat
Onder andere om die reden klaagde Stichting Milieudefensie in augustus dit jaar de Nederlandse staat aan. Volgens Milieudefensie houdt Nederland zich niet aan de afspraken over schone lucht en staat dat gelijk aan het schenden van de mensenrechten. Nederland overschrijdt de Europese normen voor luchtkwaliteit al sinds 2010. Tot nu toe kon Nederland daarmee wegkomen omdat Europa uitstel verleende voor het halen van die normen. Maar de termijn hiervoor is inmiddels verlopen.