Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

FD: 'Verwarrende rol van Schippers'

03-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fd-verwarrende-rol-van-schippers
`Waarom is minister Schippers hier niet om uw rapport in ontvangst te nemen?' De eerste vraag op de persconferentie aan Hans Borstlap, voorzitter van de commissie die de gang van zaken bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzocht, zet de toon. Het is gebruikelijk dat de minister die een onderzoeksopdracht geeft, ook het resultaat bij de presentatie in ontvangst neemt.
Edith Schippers van Volksgezondheid is er niet. Terwijl zij in april dit jaar de commissie aanstelde, nadat NZa-medewerker Arthur Gotlieb een 600 pagina's tellend bezwaarschrift had opgesteld. Schippers heeft het rapport wel al op haar ministerie ontvangen, haast Borstlap zich te zeggen.
De volgende vraag aan Borstlap maakte de verwarring groter: `U zou uw rapport op 12 september presenteren. Klopt het dat het ministerie u onder druk heeft gezet dat moment te vervroegen?' Borstlap zegt dat Schippers hem op 20 augustus op de deadline van 31 augustus heeft gewezen. `Maar dat heb ik niet als druk ervaren.'
De bijeenkomst gaat op een kruisverhoor lijken als een Zembla-journalist vraagt: `Gotliebs broer zegt dat u het woord druk heeft gebruikt toen u vertelde dat het rapport tien dagen eerder kwam. Klopt dat?' Borstlap weet niet precies welke woorden hij heeft gebruikt.
Het doet er niet meer toe, de aanwezigen trekken de conclusie: Schippers heeft Borstlap opgedragen de presentatie te vervroegen. De reden? Een uitzending van Zembla, die morgenavond gepland staat en waarin wordt precies uit de doeken gedaan hoe Schippers' voorganger Ab Klink een toezegging van 100 mln deed aan het Erasmus Medisch Centrum voor een verbouwing, zonder daar de Tweede Kamer of de NZa over in te lichten. Ook wordt een boek van klokkenluider Arthur Gotlieb, die in januari zelfmoord pleegde, gepresenteerd.
Als de resultaten van het onderzoek eerder bekend zijn, zal de uitzending minder impact hebben, lijkt Schippers te hopen. Een van de conclusies luidt namelijk dat het ministerie en de NZa zich in andere casussen aan de regels hebben gehouden. Maar de VWS-ambtenaren zochten wel de grenzen op, aldus de commissie. Aan de Kamer schrijft Schippers dinsdag dat zij haar ambtenaren daarom heeft verzocht `rolvast' te blijven. In een andere brief, van maandagavond, legt zij de verantwoordelijkheid van de 100 mln aan Erasmus geheel bij Klink neer.
Het wekt de indruk van een minister die haar straatje poogt schoon te vegen. Of dat lukt, is de vraag. Ook besluiten van voorgangers vallen onder haar ministeriële verantwoordelijkheid. Volgende week mag ze uitleg geven in een breed gesteund Kamerdebat. (BRON: ANP/FD)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.