Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Farmaceut Novartis verzesvoudigt prijs kankermedicijn'

09-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Farmaceut Novartis
Farmaceut Novartis heeft een in Nederland ontwikkeld medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker opgekocht en de prijs ervan bijna verzesvoudigd. Zorgverzekeraars willen het medicijn hierdoor niet meer vergoeden, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
Het gaat om het kankermedicijn lutetium-octreotaat, voor de behandeling van van bepaalde tumoren die kunnen opduiken in onder meer de maag, lever of alvleesklier. Het medicijn werd halverwege de jaren tachtig ontwikkeld in het Rotterdamse Erasmus MC. Het unieke medicijn bleek zo succesvol, dat ook het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht de behandelingen gingen aanbieden.
Onderzoek naar hoge prijs reumamedicijnen
Zeldzame ziekte
De ziekenhuizen maakten de behandeling voorheen zelf, voor ongeveer 4000 euro per infuus. Novartis vraagt nu zo’n 23.000 euro per infuus. Een kuur bestaat uit vier infusen. Volgens NTvG heeft het bedrijf via een overname het middel opgekocht en geregistreerd bij het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) als behandeling tegen een zeldzame ziekte.

Geen maatschappelijke meerwaarde
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil "nog deze week" om tafel met farmaceut Novartis.  Bruins vindt dat Novartis de verhoging niet onderbouwt. Het bedrijf "voegt hier geen maatschappelijke meerwaarde toe, men vercommercialiseert een bestaande apotheekbereiding". De minister wijst erop dat ziekenhuisapothekers het middel ook zelf mogen maken. Dat wordt nog gewoon vergoed.
'Onacceptabel'
De verzesvoudiging van de prijs van een kankermedicijn door farmaceut Novartis is onacceptabel, stelt KWF Kankerbestrijding. "Dit is zeer slecht nieuws voor de patiënt. Het bedrijf moet openheid van zaken geven", zegt een woordvoerder. Volgens KWF is het "volstrekt onduidelijk" hoe de nieuwe prijs tot stand is gekomen. 
Het Erasmus heeft sinds 2000 meer dan 1500 patiënten uit het binnen- en buitenland behandeld met het middel, onder wie de overleden Apple-topman Steve Jobs.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.