Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Facebook verwijdert accounts topmilitairen Myanmar na beschuldigingen van genocide

27-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Myanmar ANP
Facebook heeft de accounts van ongeveer twintig belangrijke mensen en organisaties in Myanmar verwijderd omdat ze ''haat en misinformatie'' verspreiden.  Het gaat onder meer om Min Aung Hlaing, opperbevelhebber van het leger van Myanmar. Volgens een rapport van de Mensenrechtenraad van de VN zou hij moeten worden vervolgd voor bloedbaden tegen de Rohingya-minderheid.
De Mensenrechtenraad verwijt het Myanmarese leger  misdaden tegen de menselijkheid.  
Enorme vluchtelingenstroom
Vanuit Myanmar kwam vorig jaar een enorme vluchtelingenstroom op gang. Veiligheidstroepen grepen met veel geweld in na aanvallen van Rohingya-opstandelingen. De onderzoekers stellen dat de wijze waarop het leger optrad, vaak in geen enkele verhouding stond tot de daadwerkelijke omvang van de veiligheidsproblemen.
VN slaan alarm over gevluchte Rohingya kinderen
"Militaire noodzaak kan nooit een rechtvaardiging zijn voor lukrake moordpartijen, groepsverkrachtingen van vrouwen, aanvallen op kinderen en het platbranden van volledige dorpen", melden onderzoekers in hun rapport. Ze vinden dat een "bevoegde rechtbank" een oordeel moet vellen over leden van de legertop.
Regering krijgt kritiek
Ook de regering van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi krijgt kritiek. "Uit niets blijkt dat de civiele autoriteiten hun beperkte bevoegdheden hebben gebruikt om de situatie in Rakhine te beïnvloeden", schrijven ze. Suu Kyi zou haar "morele gezag" niet hebben gebruikt om de bevolking te beschermen.
Naast een aantal militairen is ook de tv-zender van de strijdkrachten, Myawady, niet meer welkom op Facebook. "We willen voorkomen dat ze onze diensten gebruiken om etnische en religieuze spanningen aan te wakkeren", schrijft Facebook.
Verwijderde accounts hadden miljoenen volgers
Facebook verwijdert achttien profielen en meer dan vijftig pagina's. Ook een account op dochter Instagram is gewist. De accounts hebben bij elkaar zo'n twaalf miljoen volgers. Daarnaast zijn 12 accounts en 46 pagina's verwijderd vanwege "onecht gedrag". Ze zouden gecoördineerd de boodschap van het leger van Myanmar hebben verspreid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.