Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Facebook haalt honderden Russische pagina's offline

17-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Facebook onder de loep
Facebook heeft 364 pagina's van het platform verwijderd. Deze zouden volgens het bedrijf "onbetrouwbaar gedrag" vertonen op Facebook en Instagram. Het gaat om twee operaties afkomstig uit Rusland.
Het gaat om nepaccounts die zijn aangemaakt om anderen te misleiden. Ook wordt gelogen over wie het zijn en wat ze doen. Facebook zegt geen verband te zien tussen de twee operaties, maar wel worden dezelfde tactieken gebruikt. Bij één werden vooral landen in Oost-Europa getroffen, de ander trof specifiek Oekraïne. Ook zijn er netwerken aangemaakt die gekoppeld zijn aan verschillende accounts.
De pagina's zouden volgens Facebook gekoppeld zijn aan werknemers van het Russische persbureau Sputnik. Ze zijn offline gehaald op basis van het opvallende gedrag, niet vanwege de inhoud.
Kijk de uitzending: 'De nepnieuwsfabriek'
Nepnieuwsfabriek
Dat vanuit Rusland social media gebruikt worden om bijvoorbeeld nepnieuws te verspreiden, is goed te zien in de ZEMBLA Internationaal uitzending 'De nepnieuwsfabriek'.  In de uitzending leggen journalisten een zogenoemde 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg bloot. Vanuit de fabriek worden aan de lopende band nepfilmpjes gemaakt om bijvoorbeeld westerse landen in diskrediet te brengen. Via sociale media worden ze verspreid tot ver over de grens. Maar journalist Soshnikov en zijn collega’s zoeken onvermoeibaar naar digitale sporen, om de echte makers van verdachte filmpjes te achterhalen. 
Facebook staat al twee jaar onder druk omdat het te weinig zou doen om misbruik te voorkomen. Het bedrijf zegt zich voortdurend te ontwikkelen om misbruik te voorkomen.

  Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.