Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

De nepnieuwsfabriek

25 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
136 keer bekeken
nepnieuws 2
Op 11 september 2015 vertoont een Russische staatszender een filmpje van een Amerikaanse soldaat die met zijn geweer op een Koran schiet. Op Twitter reageren Syrische soldaten woedend. Maar de soldaat blijkt een acteur te zijn, en het filmpje in scène gezet. Dat ontdekt de Russische onderzoeksjournalist Andrey Soshnikov. Hij en enkele andere jonge Russische journalisten hebben het lef om de strijd met het nepnieuws aan te gaan.
Een zogenoemde 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg maakt aan de lopende band dit soort nepfilmpjes, om westerse landen in diskrediet te brengen. Via sociale media worden ze verspreid tot ver over de grens. Maar Soshnikov en zijn collega’s zoeken onvermoeibaar naar digitale sporen, om de echte makers van verdachte filmpjes te achterhalen. Hun speelveld is voornamelijk online. Sommigen wagen zich in het hol van de leeuw, en gaan undercover bij de trollenfabriek. Dat is voor hen niet zonder risico.

In ZEMBLA Internationaal: hoe Russische journalisten de strijd aanbinden met de propaganda van het Kremlin.
ZEMBLA  Internationaal - De nepnieuwsfabriek -  Woensdag 31 oktober om 21:15 uur
bij BNNVARA op NPO2.
Regie: Jakob Gottschau / ©2018 Express TV-production - Denemarken
Nederlandse bewerking: Nikki van der Westen

Helaas is deze aflevering niet meer online beschikbaar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA