Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Extra bij Piekerpil II: 'Goed om te weten'

10-02-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
Piekerpil II
De zelftest
Iedereen heeft zich weleens somber gevoeld. Vaak is dit na een paar dagen weer voorbij. Wanneer deze sombere stemming langer dan twee weken aanhoudt, is er mogelijk sprake van een depressie. Binnen een paar minuten kunt u erachter komen of u aan de kenmerken van een depressie voldoet. Doe deze interactieve zelftest en u komt erachter in hoeverre er bij u sprake is van een depressie.
Piekerpil II
GGZ zelftestKleurjeleven.nl
Doe de GGZ zelftest .*
Of doe de zelftest op  Kleurjeleven.nl * ontwikkeld door psychologen van het Trimbos instituut
*Deze zelftests zijn nadrukkelijk niet bedoeld voor het stellen van een diagnose.
Vijf symptomen
Iemand heeft een depressieve stoornis volgens de DSM-IV (codes 296.2 en 296.3) wanneer hij of zij gedurende ten minste twee weken last heeft van ten minste vijf van de negen symptomen uit tabel 1, waarbij minimaal ook één van de twee kernsymptomen aanwezig is.
Kernsymptoom
- Een zeer neerslachtige stemming gedurende het grootste deel van de dag, bijna elke dag
- Een ernstig verlies van interesse in alle of bijna alle activiteiten gedurende het grootste deel van de dag, bijna elke dag
Overige symptomen
- Eetproblemen (heel veel of juist heel weinig eten) en veranderingen in het gewicht
- Slaapproblemen (zowel veel of juist heel weinig slapen)
- Geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd
- Vermoeidheid en verlies van energie
- Gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuld
- Concentratieproblemen, vertraagd denken en besluiteloosheid
- Terugkerende gedachten aan dood of zelfdoding

Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikt antidepressiva. Dit terwijl deze pillen al jaren ter discussie staan. Ze worden in verband gebracht met zelfmoord onder jongeren en gesjoemel met onderzoekresultaten door de farmaceutische industrie.
Antidepressiva zijn niet onschuldig: het is moeilijk om er weer mee te stoppen en de pillen kennen veel bijwerkingen. Bovendien werken ze alleen bij heel ernstig depressieve mensen. Bij lichte en matige depressies werken placebo's, gesprekstherapie of hardlopen net zo goed. Volgens deskundigen heeft slechts een minderheid van de gebruikers een ernstige depressie. Iedere arts weet dit inmiddels.
Maar toch stijgt het gebruik van antidepressiva al jaren en ook in 2015 is het aantal gebruikers van antidepressiva in Nederland weer gestegen met 3,5 procent naar 1,15 miljoen mensen. Uit onderzoek blijkt dat deze pillen bij jongeren kunnen leiden tot meer suïcidaal gedrag.
Tips bij depressie
1. Blijf actief, al is het maar een beetje. Probeer op tijd op te staan en op tijd naar bed te gaan. En drie keer per dag te eten.
2. Verbreek je contacten met vrienden, familie en hulpverleners niet. Zij kunnen helpen de depressie aan te pakken.
3. Spreek met lotgenoten via de Depressielijn van Stichting Pandora.
4. Neem de tijd om samen met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken waar de
depressie vandaan komt, waar het mee te maken heeft, en hoe je er mee kunt omgaan.
5. Zorg dat je veel weet over depressie. Dit geldt ook voor mensen die dicht bij je staan.
6. Veel mensen schrikken van het woord depressie en kunnen afwijzend reageren. Bepaal dus zelf wie je wel of niet in vertrouwen neemt.
7. Online is een groot aanbod te vinden van hulpverleners.
(Bron: GGZnieuws)
Tips voor vrienden en familie
1. Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je zelf overeind blijft.
2. Geef geen adviezen, maar hoor de klachten aan. Niet te lang achtereen, maar gedoseerd. Help de ander door kleine activiteiten te plannen verdeeld over de dag.
3. Help bij het bewaken van een goede dagindeling.
4. Laat je goed informeren. Stel vragen aan de therapeut van je vriend of familielid. Lees over depressies.
5. Als je je zorgen maakt, praat er dan over met de behandelaar.
6. Bel je met de behandelaar, doe daar dan niet geheimzinnig over. Wees open en eerlijk richting je vriend, vriendin of familielid en ook tegenover de behandelaar.
7. Neem contact op met lotgenoten. Er zijn speciale ondersteuningsgroepen voor mensen die in hun directe omgeving te maken krijgen met depressie
(Bron: GGZnieuws)
Depressiviteit en antidepressiva in Nederland
Ruim 1 op de 10 Nederlanders van 12 jaar of ouder had in 2014 psychische klachten. Vrouwen kampten vaker met psychische problemen dan mannen. Vooral meisjes tussen de 16 en de 20 jaar en oudere vrouwen vanaf 65 jaar voelden zich vaker somber of zaten vaker in de put dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Het percentage mensen met psychische klachten is al jaren stabiel. CBS: Psychische klachten bij meisjes en oudere vrouwen zie ook: Depressiviteit en antidepressiva in Nederland, CBS (pdf)
Geluksgevoel en depressie
Nederland staat op nummer zeven op de wereldranglijst van gelukkigste landen, maar heeft een hoge notering als het gaat om depressiviteit. Op de wereldranglijst van gelukkigste landen laten we Finland, Canada, Noorwegen, Denemarken, IJsland en Zwitserland voor ons.
In een rapport over depressiviteit wereldwijd worden we in één adem genoemd met Eritrea, Rwanda, Botswana, Gabon en Kroatië als het gaat om de last van depressie. Volgens het rapport zou een reden voor de hoge notering van Nederland kunnen zijn dat door een goede gezondheidzorg depressie eerder wordt gesignaleerd omdat men eerder naar de dokter gaat.
Geneesmiddelen bij depressie
Het gebruik van antidepressiva groeit al jaren met gemiddeld 3%. In lijn met de groei in de eraan voorafgaande tien jaar nam het gebruik van antidepressiva in 2014 met 3% toe. De bijbehorende geneesmiddelkosten namen met 2% toe en kwamen uit op € 50 miljoen. In totaal verstrekten apothekers aan ruim 1.15 miljoen mensen een antidepressivum. Het aantal jongeren onder de 21 jaar dat zogeheten SSRI’s gebruikt, de nieuwste generatie antidepressiva, is sinds 2007 met 40 % gestegen.  
(Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen)
Grip op je dip
Dit is een site voor jongeren tussen de 16 en 26 jaar die al een tijdje niet zo lekker in hun vel zitten. ‘Heb je misschien net even iets te veel mee gemaakt? Je bent niet de enige! Het kan zijn dat je daardoor last hebt van sombere buien, geen zin hebt om dingen te ondernemen, of dat je jezelf steeds vaker betrapt op negatieve gedachten over je zelf of de over de wereld om je heen. 
Kortom: je hebt het gevoel de grip op jezelf, op de dingen om je heen kwijt te zijn.’ Goede site voor jongeren die zelf met dit gevoel aan de slag willen. De site staat vol tips en (achtergrond) informatie. Ook is er een dipdeskundige die met de jongeren kan mailen. Via de site kun je een online cursus volgen: grip op je dip. Het is een praktische, gratis cursus (geen therapie), bestaande uit zes chatsessies van steeds anderhalf uur. Ook is er een anonieme Online hulp. Grip op je dip is een gezamenlijk project van De Jutters, Indigo, Dimence en het Trimbos Instituut.
CC foto: Flickr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.