Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Explosieve toename aantal aanklachten tegen Bayer

17-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Roundup Flickr.com/Global Justice Now
Het aantal mensen dat het Duitse chemieconcern Bayer aanklaagt vanwege de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup is explosief toegenomen. In oktober sprak het bedrijf nog van bijna 43.000 zaken in de Verenigde Staten. Volgens Ken Feinberg, die als bemiddelaar optreedt tussen de aanklagers en Bayer, ligt dat aantal nu tussen de 75.000 en 85.000 of zelfs nog meer.

Het chemieconcern wil met de aanklagers een schikking treffen. Feinberg zei tegen persbureau Bloomberg donderdag "voorzichtig optimistisch" te zijn dat een veelomvattende deal over ongeveer een maand bereikt zal zijn. Hij wil niet ingaan op wat de schikkingen mogelijk gaan inhouden.

Bayer kreeg Roundup in handen door de overname van Monsanto. Het bedrijf heeft tot nu toe altijd volgehouden dat het middel veilig is voor gebruik, maar in eerdere rechtszaken rond Roundup werd Bayer veroordeeld tot het betalen van hoge schadevergoedingen. Daartegen is beroep aangetekend.
Schadelijke gevolgen
Zembla besteedde in eerdere uitzendingen aandacht aan de mogelijk schadelijke gevolgen van de omstreden onkruidverdelger Roundup in de uitzending ‘Bollengif in Babyluier’, 'Parkinson op het platteland' en ‘Glyfosaat: het omstreden gif’.

Beluister de Zembla Podcast over 'Parkinson op het platteland':
Bollenteler John Huiberts gebruikte jarenlang landbouwgif totdat zijn velden steeds meer uitgeput raakten. Noodgedwongen gooide hij het roer om:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.