Zembla

Europees Parlement: 'Toelating pesticiden moet transparanter'

16-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Glyfosaat
De beoordeling om pesticiden zoals de onkruidverdelger glyfosaat toe te laten op de Europese markt moet onafhankelijk zijn en door iedereen in te zien. Dat meldt het Europees Parlement. Het kan, volgens het parlement, niet zo zijn dat de door chemische industrie bestelde studies over de risico’s zomaar worden overgenomen. 
Onvrede
Het Europees Parlement heeft woensdag met grote meerderheid ingestemd met deze conclusies van zijn speciale ‘glyfosaatcommissie’. Deze commissie werd ingesteld uit onvrede over de verlenging van de vergunning voor glyfosaathoudende middelen zoals Roundup ondanks twijfels over de mate van kankerverwekkendheid van het spul. Rapporten daarover moeten opnieuw worden bekeken, vindt het parlement.
Studies beïnvloeden
Roundup-producent Monsanto heeft geprobeerd studies en besluiten over glyfosaat te beïnvloeden. Ook blijkt dat overheidsinstanties soms openstaan voor dergelijke lobby’s. Het parlement wil dat in de toekomst voorkomen. Ook zouden alle bestanddelen van bestrijdingsmiddelen voortaan moeten worden getest, zo veel mogelijk zonder dierproeven.
De Europese Commissie heeft vorig jaar beloofd dat er meer openheid komt rondom de toelatingsprocedures.

Omstreden gif
Glyfosaat leidt al jaren tot hevige discussies en een fel debat. In de ZEMBLA internationaal-uitzending ‘ Glyfosaat: omstreden gif ’ uit 2016 doen journalisten in een reportage van de Duitse WDR onderzoek naar het gevaar van het populaire onkruidmiddel.  Tegenstanders zien in het middel een milieuvervuilend en giftig product van het bedrijf Monsanto dat alles doet haar monopoliepositie te behouden.
Ook in Nederland wordt het in grote hoeveelheden over de akkers en tuinen gesproeid, onder meer onder de naam Roundup van producent Monsanto, die tot 2000 het patent had op het middel.
Helaas is het momenteel niet meer mogelijk om de ZEMBLA internationaal-uitzending ‘Glyfosaat: omstreden gif’ terug te kijken vanwege licenties. 
De ZEMBLA-uitzending 'De moord op de honigbij II' gaat over landbouwgif als veroorzaker van bijensterfte en is hier terug te kijken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.