Europees Parlement tegen patenteren natuurlijke planteigenschappen
18-12-2015
•
leestijd 2 minuten
•
56 keer bekeken
•
Gisteren heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen die zich uitspreekt tegen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten. Kwekers gebruiken de natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit om mee te kweken, waardoor bijvoorbeeld nieuwe kleuren en smaken kunnen worden ontwikkeld. De huidige Europese wetgeving wordt op dit moment zo geïnterpreteerd dat dergelijke patenten toegekend kunnen worden. Dit bleek uit een uitspraak over broccoli en tomaat van het Europees Octrooi Bureau (EPO ) van afgelopen maart.
Direct na de uitspraak van het EPO, heeft VVD-Europarlementariër Jan Huitema samen met zijn SGP-collega Bas Belder actie ondernomen in het Europees Parlement. Het Europees Parlement heeft daarop een voorstel van Huitema aangenomen, waarin het de Europese Commissie opdraagt ervoor te zorgen dat er geen patenten meer kunnen worden verkregen op natuurlijke eigenschappen van planten.
Het aantal patenten op gewone groenten neemt toe. De 10 grootste groentezaadbedrijven ter wereld hebben 19 patenten op natuurlijke eigenschappen van groenten in handen, blijkt uit
onderzoek van ZEMBLA
. Nog eens 132 patenten zijn momenteel in aanvraag bij het Europese Octrooibureau. Deze patenten zijn omstreden omdat multinationals hiermee een monopoliepositie kunnen krijgen en de vrije toegang tot biologisch materiaal kunnen blokkeren. Toegang tot biologisch materiaal is cruciaal voor de voedselzekerheid. Uit de cijfers blijkt dat de bijvoorbeeld Amerikaanse multinational Monsanto 5 patenten op groenten heeft en nog eens 60 patenten in aanvraag heeft. Hiermee neemt de zaadgigant bijna de helft van alle patenten op zich.
Monopolie
“Daarmee creëer je een monopolie. De prijzen kunnen worden opgedreven, de innovatie stokt en het diverse aanbod van groenten en fruit staat onder druk”, schrijft Huitema op zijn website. “Innovaties moeten beschermd worden met een patent, daar doe ik niets aan af, maar de natuurlijke eigenschappen van bijvoorbeeld een tomaten- of broccoliplant moeten voor iedere kweker toegankelijk blijven”.
Kabinetsstandpunt
Ons kabinet wil dat de Europese patentwetgeving wordt aangepast. Staatssecretaris Dijksma kondigt in ZEMBLA – ‘
De Monsanto methode
’ aan: 'Ik wil verdergaande wijzigingen doorvoeren ten gunste van kwekers, maar daarvoor is in ieder geval wijziging van de Europese regelgeving nodig. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie volgend jaar zal ik initiatieven nemen om dit te bespoedigen.'