Zembla

'Recordschadevergoeding voor medische misser'

  •  
20-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
recordschadevergoeding-voor-medische-misser
(ANP) - Het ziekenhuis UMC Utrecht heeft een recordschadevergoeding betaald aan een vrouw na een ernstige medische misser. Het ziekenhuis miste de diagnose baarmoederhalskanker. Met fatale gevolgen, de vrouw is nu ongeneeslijk ziek. UMC Utrecht betaalt de vrouw 3,5 ton, waarschijnlijk het hoogste bedrag aan smartengeld ooit in Nederland, meldt NRC vrijdag. Het ziekenhuis wil dat bedrag niet bevestigen.
Adrienne Cullen (55) ging in 2011 naar het UMC, omdat ze vocht verloor. Toen ze voor een routine-ingreep onder narcose ging, haalde haar arts wat weefsel uit de baarmoederhals. Dat laat hij haar echter niet weten. Het weefsel bleek kwaadaardig, maar de arts zag die uitslag niet. Omdat de vrouw van niets wist, kon ze niet vragen waar de uitslag bleef.
Pas twee jaar later kwam de uitslag bij toeval boven water. Ze werd alsnog behandeld, maar een paar maanden geleden bleek dat de tumor was uitgezaaid en dat ze nog maar kort te leven heeft. Cullen is boos. ,,Ik ga niet dood aan kanker, ik sterf aan medische nalatigheid'', zegt ze in een interview met NRC.
Het bestuur noemt het ,,verschrikkelijk'' wat de vrouw is overkomen. ,,Het is onverdedigbaar dat alles zo lang heeft geduurd en dat mevrouw geen steun heeft ervaren vanuit het ziekenhuis'', schrijft UMC Utrecht op de website. Er is volgens het ziekenhuis gefaald. Het UMC biedt daarvoor excuses aan.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is pas dit jaar ingelicht over de medische misser. ,,Te laat'', laat een woordvoerster weten. Ziekenhuizen moeten calamiteiten namelijk direct melden bij de IGZ.
Het UMC Utrecht is al een tijd negatief in het nieuw s. Er komt een onafhankelijke, externe commissie die mogelijke misstanden in het ziekenhuis gaat onderzoeken. Dit is naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO). Daarnaast doet de IGZ ook een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de kwaliteit van het bestuur, de zorg en de patiëntveiligheid. De IGZ neemt de misser bij Cullen mee in de onderzoeken.
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.