Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eigenaar kolencentrale wil stoppen met steenkool

14-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bos als brandstof
NOS
Energiebedrijf Engie zegt in een interview met de NOS zo snel mogelijk te willen stoppen met het verstoken van steenkool. Om de uitstoot van CO2 sterk te verlagen wil het bedrijf volledig overschakelen op het verstoken van 'bio-reststromen'. 
Engie gaat hiermee veel verder dan andere energieleveranciers met kolencentrales. Het bedrijf ondervangt de kritiek die er is op het gebruik van biomassa door gebruik te maken van afval uit de industrie of landbouw. Het bedrijf verwacht dat daarvan voldoende voorhanden is.
Biomassa heeft een natuurlijke oorsprong en bestaat bijvoorbeeld uit geperste houtkorrels.
De gedachte achter biomassa is dat planten eerst CO2 uit de lucht halen, omdat ze die nodig hebben om te kunnen groeien. Bij het verbranden komt de CO2 weer vrij. Dit proces is dus CO2-neutraal.
Maar kritiek is er ook. De grond waarop biomassa wordt geteeld, kan immers ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het verbouwen van voedsel.

Engie zegt geen biomassa te willen gebruiken, maar alleen "maatschappelijk verantwoorde reststromen". Michael Verheul van Engie zegt: "Dat zijn reststromen uit de industrie of uit de landbouw die nergens anders voor gebruikt kunnen worden, die je dus als brandstof kunt gebruiken. Zodat je de hele centrale kunt vergroenen, daar gaat dan geen kool meer in."
Want één ding is zeker, aldus Verheul: Engie stopt met steenkool. "Engie als bedrijf wereldwijd zet geen nieuwe kolencentrales neer. Sterker nog: onze strategie is heel sterk gericht op CO2-reductie en dat betekent feitelijk dat we uit kolen gaan."

In de ZEMBLA uitzending van Ton van der Ham en Suzan Borst ' Bos als brandstof ' uiten critici hun zorgen over de herkomst van biomassa. Nederlandse energiebedrijven zullen miljoenen tonnen hout gaan importen. ZEMBLA deed daarom onderzoek naar de biomassa-industrie, onder andere in de Verenigde Staten waar hele bomen worden versnipperd tot biomassa.  Europese doelstellingen voor duurzame energie leiden tot een enorme vraag naar hout. De VS zijn de grootste exporteur van zogeheten houtpellets. Deze samengeperste houtkorrels komen vooral uit bossen die worden kaalgekapt. Bos-aannemers in het zuidoosten van de VS bevestigen dat de toegenomen vraag naar biomassa leidt tot meer houtkap.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.