Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Duurzame en fossiele energie zijn even duur

09-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aanpak-onderbouwing-locatiekeuze-co2-opslag-barendrecht-akkoord
9 augustus 2010, FD
Om de CO2-uitstoot te verminderen is een mix van kolencentrales, kernenergie en CO2-opslag vrijwel even duur als het bouwen van windmolens en zonnecellen. Dat blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, dat hierover vandaag een rapport presenteert.
Het onderzoeksbureau heeft becijferd wat het zou kosten als Nederland in 2050 80% minder CO2 wil uitstoten dan in 1990. De onderzoekers bekeken hiervoor twee verschillende scenario's. Volgens het eerste scenario investeert Nederland flink in extra windturbines, zonnecellen en biomassacentrales. Dit kost veel geld, maar levert ook veel op, omdat bijvoorbeeld het opwekken van groene stroom extra werkgelegenheid met zich meebrengt.
Het andere scenario mikt juist op CO2-opslag. In dit geval komen er vier kerncentrales in Nederland bij en blijven de kolen- en gascentrales gewoon draaien. Vrijwel alle broeikasgassen die ze produceren gaan de grond in. Dat bespaart de bouw van windparken, maar kost geld omdat de ondergrondse opslag van CO2 altijd een dure oplossing zal blijven, aldus de onderzoekers.
Uiteindelijk blijken de kosten en baten in beide scenario's nagenoeg gelijk. Waar Nederland voor kiest, wordt daardoor geen economische maar een politieke afweging.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.