Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Dure kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar’

19-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Het farma fortuin
Duizenden Nederlandse kankerpatiënten hoeven komende jaren minder lang te wachten op behandeling met de nieuwste generatie peperdure medicijnen. Daar hebben kankerspecialisten, de overheid en zorgverzekeraars afspraken met elkaar over gemaakt, meldt het AD.

Momenteel staan talloze veelbelovende kankermedicijnen jarenlang in de wacht. Fabrikanten rekenen vaak minstens 100.000 euro per patiënt, waardoor de overheid pas na grondig onderzoek de nieuwe medicatie in het basispakket wil opnemen. Al die tijd is zo’n middel niet of slechts in beperkte mate toegankelijk voor kankerpatiënten.

Lees ook: Farmaceut vraagt 100 keer de originele prijs voor medicijn tegen spierziekte

Het nieuwe Drug Access Protocol versnelt deze evaluatie met een half jaar tot soms jaren, vertelt internist-oncoloog Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Een flink aantal nieuwe veelbelovende middelen komen straks vrijwel direct beschikbaar, terwijl ondertussen prijsafspraken worden gemaakt met de fabrikant.

Vijf ziekenhuizen doen in eerste instantie mee aan het Drug Access Protocol: het Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), het Erasmus MC te Rotterdam, het Maastricht UMC+, het Nijmeegse Radboudumc en UMC Groningen.

Lees ook: “Twee nieuwe kankermedicijnen na prijsonderhandeling alsnog in basispakket”

Nederland betaalt vaak meer voor medicijnen
Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met andere landen in Europa vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. Zembla onderzocht in 2016 in de uitzending ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen.

Bekijk hier de uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.