Zembla

Twee nieuwe kankermedicijnen na prijsonderhandeling alsnog in basispakket

20-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Medicijnen
De fabrikant vroeg meer dan 50.000 euro voor twee nieuwe medicijnen tegen kanker. Daarom kwamen de middelen Durvalumab (tegen longkanker) en abemaciclib (tegen borstkanker) aanvankelijk niet in het basispakket. Minister Bruno Bruins wist een betere prijs te onderhandelen, waardoor de middelen nu wel worden vergoed.
Zo’n 2700 patiënten in Nederland hebben baat bij de behandeling met een van de medicijnen. 
Prijs blijft geheim
Welke prijs uiteindelijk is uitonderhandeld blijft geheim. Dat is vaker zo, omdat de fabrikant dan een betere onderhandelingspositie heeft in andere landen. Minister Bruins zegt daarvan te balen. "Dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen is goed nieuws", zegt Bruins. "Tegelijkertijd blijft het teleurstellend dat daar prijsonderhandelingen voor nodig zijn, en dat ik het resultaat van die onderhandelingen niet publiek kan maken."
Het ministerie komt later dit jaar met een totaaloverzicht van prijsonderhandelingen met farmaceuten over 2017 en 2018. Dan wordt duidelijk hoeveel het ministerie heeft kunnen besparen.
Overheid moet farma-industrie harder aanpakken
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving concludeerde in 2017 in een rapport dat de overheid fabrikanten van geneesmiddelen harder moet aanpakken om zo dure medicijnen voor meer mensen beschikbaar te maken. Volgens de adviesraad kan de overheid veel meer in strijd tegen de machtige farma-industrie, zoals het uitvoeren van wettelijke dwang.
'Overheid moet harder optreden tegen medicijnfabrikanten'
Nederland betaalt vaak meer voor medicijnen
Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met andere landen in Europa vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzocht in 2016 in de uitzending ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen.
Kijk de uitzending 'Het Farma Fortuin':
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.