Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Duitse kaasproducent Hochland wil af van glyfosaat in melk

17-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Koeien foto ANP
De Duitse zuivelonderneming Hochland wil geen melk meer van leveranciers die het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat gebruiken. Dit moet ingaan vanaf 1 januari 2019, meldt Hochland.

Glyfosaat is een belangrijk bestanddeel van onkruidverdelger Roundup dat wereldwijd gebruikt wordt als bescherming van gewassen.

Microplastic
Ook wil de zuivelonderneming voorkomen dat de melk verontreinigd is met microplastic. Daarom wordt het de melkleveranciers verboden om meststoffen uit biogasinstallaties te gebruiken voor de bemesting. Dit kan plastic en kunststof bevatten waardoor het in de voedselketen terecht kan komen. Ook deze regel wordt per 1 januari 2019 van kracht. Hochland is de eerste zuivelonderneming die actie onderneemt tegen microplastics en glyfosaat.
Boeren komen met ambitieuze toekomstvisie: telen anno 2030 is zonder landbouwgif en duurzaam
Milch für Hochland
Voor het programma 'Milch für Hochland' heeft de Duitse zuivelonderneming afspraken gemaakt met verschillende leveranciersverenigingen van melkveehouders in het zuiden van Duitsland. In dit programma geldt al langer de afspraak dat melkveehouders afzien van het gebruik van voeders die mogelijk genetisch gemodificeerde organismen kunnen bevatten. Melkveehouders die aan het programma deelnemen ontvangen een toeslag van één euro per honderd kilogram op de melkprijs.

Hochland is met name gespecialiseerd in de productie van kaas in meer dan dertig landen.
Milieuvervuilend
Glyfosaat leidt al jaren tot hevige discussies en een fel debat. Tegenstanders zien in het middel een milieuvervuilend en giftig product van het bedrijf Monsanto dat alles doet haar monopoliepositie te behouden.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Bron: Boerderij.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.