Zembla

Drinkwaterbedrijven gaan kankerverwekkende stof acrylamide monitoren

16-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
ANP-358293902

© ANP

Drinkwaterbedrijven Dunea en Evides gaan monitoren op de zeer zorgwekkende stof acrylamide, die giftig en kankerverwekkend is. Beide bedrijven bevestigen dit aan Zembla. Acrylamide is een stof die kan vrijkomen uit het chemische bindmiddel dat wordt gebruikt om granuliet, een afvalproduct van de asfaltindustrie, steekvast te maken. “Wij nemen geen risico”, zegt een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf Dunea. 

Zembla onthulde twee weken geleden dat Rijkswaterstaat een ernstige rekenfout heeft gemaakt bij de risicoberekening van de stort van granuliet in natuurplas 'Over de Maas'. Het daadwerkelijke gehalte blijkt duizend keer hoger te liggen dan door Rijkswaterstaat berekend. Daardoor is ten onrechte aangenomen dat de omstreden stort van granuliet bij een worstcasescenario geen gevaar oplevert voor vissen en ander waterleven.

Tot nu toe heeft het drinkwaterbedrijf Dunea bij het innamepunt aan de Afgedamde Maas niks aangetroffen. “Het nieuws over de risicoberekening is voor ons wel aanleiding om scherper te monitoren op de stof acrylamide.”

Ook drinkwaterbedrijf Evides heeft de stof inmiddels in het monitoringsprogramma opgenomen.  Het bedrijf heeft extra metingen verricht maar de stoffen 'zijn niet aangetroffen en hebben dus ook geen impact gehad op het verdere zuiveringsproces dan wel de drinkwaterkwaliteit', aldus Evides.

Kamervragen
PvdA, GroenLinks, PvdD, SP en 50PLUS wilden na de onthulling van de rekenfout weten of drinkwaterbedrijven Evides en Dunea die stroomafwaarts Maaswater innemen voor de productie van drinkwater, meten op acrylamide. 

Ook CDA-Kamerlid Maurits von Martels vroeg aan de minister wat de ‘concrete gevaren voor het drinkwater, flora en fauna en de bewoners in gemeente West Maas en Waal zijn?’ 

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.