Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dow Jones-index deelt kritiek op Shell

17-09-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
shell-in-nigeria
Amsterdam, 17 september 2010 –  Vandaag onthulde het Financieele Dagblad dat de olielekkages die de multinational veroorzaakt in het Afrikaanse land, de reden zijn dat Shell vorige week uit de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) is gegooid.

Geert Ritsema van Milieudefensie: “Eerst had alleen de milieubeweging kritiek op de vervuiling die Shell al vijftig jaar lang veroorzaakt in Nigeria. Al snel volgden mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International. Vervolgens begonnen de pensioenfondsen die aandelen in het bedrijf hebben, zich te roeren. En nu schaart ook de financiële wereld zich in het koor der critici. Bovendien komt er binnenkort een hoorzitting in de Tweede Kamer over Shell's beleid in Nigeria. Het net rond Shell begint zich te sluiten. Het bedrijf kan zich niet langer doof houden voor de aanzwellende kritiek"

Vergelijking met olieramp Golf van Mexico
Volgens de Dow Jones-duurzaamheidsgraadmeter voor internationale beleggers is de vervuiling die Shell in Nigeria veroorzaakt vergelijkbaar met de olieramp door het ontplofte BP-platform Deep Horizon in de Golf van Mexico. BP werd daarom eerder dit jaar al van de duurzame lijst afgehaald. Dat Shell ook is verwijderd, werd vorige week al bekend, maar de reden was onbekend. Ritsema: “Shell zei daarnaar 'te gissen', maar de DJSI heeft de motivering gewoon meegedeeld aan het bedrijf. Deze ontransparante houding is kenmerkend voor Shell. Gelukkig komt het er niet mee weg.”


Omdat Shell eerder dit jaar besloot haar bonusbeleid te koppelen aan de index, roepen pensioenbelegger APG en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) Shell nu op om de topbonussen bij te stellen. Ritsema: “Door haar bonusbeleid te koppelen aan de duurzaamheidsindex heeft Shell zelf aangegeven de DJSI als een onafhankelijke scheidsrechter te beschouwen. Dat maakt de kritiek voor Shell extra pijnlijk.”

Milieudefensie, dat al jaren strijdt tegen de milieu- en mensenrechtenschendingen door Shell in Nigeria, roept de multinational op de olievervuiling op honderden locaties in Nigeria goed op te ruimen. Ook zou Shell werk moeten maken van het grootschalige achterstallig onderhoud aan pijpleidingen en olie-installaties, om nieuwe lekkages te voorkomen. In Nederland loopt op dit moment een unieke rechtszaak die Milieudefensie  met vier Nigeriaanse boeren en vissers is gestart om te zorgen dat de vervuiling door lekkages in hun dorpen na jarenlang eindelijk wordt opgeruimd. Milieudefensie wil ook dat Shell de honderdtien metershoge gasfakkels, die dag en nacht onnodig branden in Nigeria, dooft. Het gas, dat vrijkomt bij oliewinning, kan dan nuttig gebruikt worden door de lokale bevolking. Volgende week biedt Milieudefensie dertigduizend handtekeningen aan bij Shell, van Nederlanders die die oproep steunen.

Shell presenteert prachtige winstcijfers in Den Haag en weet het bestuur de aandeelhouders, waaronder grote pensioenfondsen, ervan te overtuigen dat ze op een nette, duurzame manier werken in Nigeria. Rick van der Ploeg, hoogleraar economie aan de Oxford University vraagt zich af of de pensioenfondsen de ellende die de oliewinning met zich meebrengt, wel op hun geweten willen hebben: “Als de aandeelhouders echt eens door de Niger Delta gaan lopen, eens zien wat er met de locale bevolking gebeurt, dan vraag ik me af of je je nog zo comfortabel voelt met hebben van die aandeeltjes Shell.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.