Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Donald Trump laat minister van Justitie vallen

20-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trump-vinger

De Amerikaanse president Trump heeft in een vraaggesprek met The New York Times (NYT) zijn minister van Justitie Jeff Sessions afgekraakt. Trump zei woensdag dat hij hem nooit zou hebben aangesteld als hij had geweten dat Sessions zich niet wil bemoeien met het onderzoek naar eventuele Russische bemoeienissen met de verkiezingen in de VS.

trump
"Sessions had zich nooit mogen terugtrekken van dat onderzoek en als hij dat wilde, had hij dat mij eerst moeten vertellen voor hij de ministerspost aannam. En dan had ik iemand anders genomen", klaagde Trump.
Mogelijk zelf partij in onderzoek
Sessions verklaarde in maart dat hij zich niet mengt in het onderzoek van de FBI naar de vermeende Russische bemoeienissen, omdat hij mogelijk zelf partij zou kunnen zijn in de zaken die worden onderzocht. Trump noemde dit in de NYT "heel erg oneerlijk tegenover de president."
De NYT noemde Trumps tirade tegen Sessions "een opmerkelijke en openbare breuk met een van zijn vroegste aanhangers." De zeventigjarige Republikein Sessions was voor hij minister werd twintig jaar lang senator voor zijn thuisstaat Alabama. Hij werd beschouwd als een van de meest conservatieve senatoren. Hij schaarde zich als eerste senator achter Trump in de race naar het presidentschap. Sessions leek de kandidaat voor het vice-presidentschap te worden, maar dat werd uiteindelijk Mike Pence.
Tirade tegen Comey
Trump ging ook opnieuw tekeer tegen de voormalige FBI-directeur James Comey die hij in mei plotseling ontsloeg. De Amerikaanse president gaf ook aan dat hij het niet acceptabel zou vinden, dat het onderzoek naar de Russische connecties dat nu wordt gedaan door speciaal aanklager Robert Mueller, zich uitbreidt naar zakenrelaties tussen de familie Trump en personen of bedrijven in Rusland.
( Bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.