Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dit gaat vanaf 2020 veranderen voor rokers

04-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
sigaretten roken anp
Winkels  die tabaksproducten verkopen mogen die vanaf 1 januari niet meer in het zicht uitstallen. Ondanks verzoeken van de VVD om deze verandering uit te stellen, houdt staatssecretaris  Paul Blokhuis vast aan het Nationaal Preventieakkoord dat moet leiden tot een rookvrije generatie. En een uitstalverbod is niet het enige dat gaat veranderen.
De heftigste verandering waar rokers waarschijnlijk het minst op zitten te wachten, is een flinke accijnsverhoging. Sigaretten kosten nu al zo’n 7 euro voor 20 stuks, maar de prijs voor een pakje gaat vanaf 1 januari gemiddeld met 1 euro omhoog. 
Supermarkten
Niet alleen in winkels, zoals boekhandels en stationswinkels liggen tabaksproducten straks niet meer in het zicht, ook supermarkten moeten ze gaan ‘verstoppen’. Zij hebben echter wel uitstel gekregen. Tot 1 juli 2020, dan moeten alle tabakswaren in supermarkten uit het zicht zijn.
Het uitstalverbod geldt niet alleen voor sigaretten, shag en sigaren, maar ook voor e-sigaretten. Alleen tabakswinkels mogen nog rookwaren uitstallen. De verpakkingen van sigaretten zien er vanaf 2020 anders uit. Ze krijgen allemaal dezelfde saaie donkergroen-bruine kleur. 
Roken op verschillende plekken verboden
Roken wordt al op steeds minder plekken toegestaan. In 2020 komt daar weer een hele rij aan locaties bij waar roken verboden is:
- Schoolterreinen
- Kinderboerderijen
- Kinderopvanglocaties
Vanaf 2025 volgt weer een uitbreiding van de lijst en is roken ook verboden bij:
- Speeltuinen
- Sportverenigingen
- Alle zorginstellingen
De anti-rookplannen zijn onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord waarin afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties en de overheid staan. Het gaat bijvoorbeeld om koepelorganisaties van de zorg, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen. 
20.000 doden
“Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. De Rijksoverheid wil samen met de organisaties in het Nationaal Preventieakkoord in 2040 een rookvrije generatie maken. Dat betekent dat kinderen dan niet meer beginnen met roken. En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Ook staat in het akkoord dat het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23% naar maximaal 5 %”, zo schrijft het kabinet over het akkoord.
Ondanks kritiek van Kamerleden dat het akkoord te ver gaat, of juist niet ver genoeg, is het kabinet niet van plan de koers te wijzigen. "Als ik naar links kijk doe ik te weinig, en als ik naar rechts kijk ben ik doorgeslagen", zei staatssecretaris Blokhuis dinsdag. "Misschien is dat wel een teken dat ik een goede balans heb gevonden." 
In 2011 onthulde Zembla in de uitzending ‘Minister van tabak’ de nauwe banden tussen de tabaksindustrie en de toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Edith Schippers.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.