Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Directrice TUF Recycling krijgt werkstraf voor illegale opslag kunstgrasmatten

16-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
Kunstgrasberg 7
De directrice van TUF Recycling in Dongen heeft een werkstraf van 160 uur gekregen voor de illegale opslag van afgedankte kunstgrasmatten. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. Het bedrijf TUF Recycling krijgt een voorwaardelijke boete van 10.000 euro. 

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek naar Tuf was de uitzending ‘De kunstgrasberg’ van Zembla uit 2018. TUF nam tegen betaling afgedankte kunstgrasmatten in. In plaats van het afval te verwerken, sloeg TUF de matten illegaal op. In totaal ging het om 24.5 miljoen kilo afgedankt kunstgras waarvoor geen vergunning was.

Voorbeeld stellen
De straffen die TUF en de directrice kregen, waren conform aan de eis van justitie. Het Openbaar Ministerie wilde de verdachten als voorbeeld stellen. “Het strafrecht dient er ook toe om anderen te waarschuwen dat dit soort gedrag niet ongestraft blijft.” 

De geldboete is voorwaardelijk omdat het bedrijf TUF technisch failliet is en er nog moet worden afgerekend bij andere schuldeisers. 

Afvalprobleem
Met de zaak wilde justitie ook aandacht vragen voor een maatschappelijk probleem: afval. “Het stuk waar verdachten niet verantwoordelijk voor zijn, is dat we in Nederland miljoenen vierkante meters kunstgras hebben aangelegd zonder te voorzien in een oplossing voor de verwerking daarvan.”  

Kijk de uitzending 'De kunstgrasberg' terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.