Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Direct Guaidó erkennen als interim-president Venezuela is beste optie'

28-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Juan Guaido Venezuela - ANP
De eis van enkele EU-landen aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro om snel verkiezingen uit te schrijven heeft weinig zin. Om praktische redenen kan zo’n stembusgang niet op korte termijn worden geregeld. Het zou beter zijn als de EU oppositieleider Juan Guaidó direct erkent als interim-staatshoofd.
Dat zegt secretaris Ibelice Engelhardt van de Viva Venezuela Foundation (VVF), een stichting van Venezolanen in Nederland. Engelhardt denkt dat er tussen de 6000 en 8000 Venezolanen in Nederland wonen.
Lees ons interview met Engelhardt: 'Mensen hebben honger en smachten naar vrijheid'
Afgelopen weekend stelden onder meer Nederland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië een ultimatum aan Maduro. Zij meldden dat ze bereid zijn Guaidó als president te erkennen als Maduro niet binnen acht dagen verkiezingen zou uitschrijven.
De regering-Maduro heeft dat ultimatum inmiddels verworpen. Engelhardt zegt dat verkiezingen op korte termijn niet haalbaar zijn. "Voor het voorbereiden heb je ongeveer een jaar nodig, omdat er technisch veel moet worden geregeld. Bovendien moet je ook de miljoenen Venezolanen die nu buiten het land verblijven bij de verkiezingen betrekken. Ook dat kost tijd."
Volgens Engelhardt is het legitiem om Guaidó te erkennen als interim-president van het berooide land, omdat het parlement hem voor die post heeft uitgekozen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.