Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dier & Recht pakt rashondenfokkers aan

10-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
rashondwijzer-van-dier-en-recht
ZEMBLA-aflevering ‘Einde van de rashond’, zaterdag 11 december

Er moet een onmiddellijk verbod komen op het fokken van de Cavalier King Charles Spaniel, een populaire rashond. Dat eist Stichting Dier & Recht van de branchevereniging van rashondenfokkers, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Als de Raad niet vrijwillig tot een verbod overgaat, stapt Dier & Recht naar de rechter. Dat zegt Dier & Recht-voorzitter Hans Baaij in de ZEMBLA-aflevering 'Einde van de rashond', die zaterdag 11 december om 22.30 uur te zien is bij de VARA op Nederland 2.

Volgens Baaij is de gezondheid en het welzijn van het Cavalier-hondenras zo slecht dat het onverantwoord is nog langer met deze rashond door te fokken: ‘Ze hebben een te kleine schedel, hartfalen, chronische oorontsteking, knieproblemen, heupdysplasie en een aandoening die inward sneezing wordt genoemd. Het is een poel van ellende.’

Baaij verwacht niet dat de Raad gehoor zal geven aan zijn verzoek om het fokken van Cavaliers te verbieden. ‘De afgelopen dertig jaar is het slechts pappen en nathouden wat de Raad van Beheer doet. Dus ik denk dat we elkaar bij de rechter zullen ontmoeten’, aldus Baaij.

Dier & Recht eist ook dat Marktplaats stopt met het plaatsen van advertenties, waarin de Cavalier King Charles Spaniel te koop wordt aangeboden. Baaij: ‘Er is hier echt sprake van dierenmishandeling. Tientallen, honderden pups lijden. Bovendien is er sprake van consumentenbedrog, met veel pijn en verdriet als gevolg.’

Eerder was de stichting met een soortgelijke actie succesvol, toen ze Albert Heijn en C1000 afdwong geen vlees meer van gecastreerde varkens te verkopen. Door zich nu op de gezondheidsproblemen van de Cavalier-rashond te richten, wil Dier & Recht meer aandacht vragen voor gezondheids- en welzijnsproblemen binnen hondenrassen als gevolg van het fokken op uiterlijke kenmerken en de hoge mate van inteelt.

Door het fokken met een beperkt aantal fokdieren is er binnen het Cavalier-ras sprake van veel inteelt, waardoor de vitaliteit van deze rashond in de loop der jaren sterk achteruit is gegaan. Daarnaast is er gefokt vanuit het schoonheidsideaal dat deze hond een kleine schedel moet hebben. Daardoor heeft de Cavalier momenteel een te kleine schedel voor zijn hersenomvang, wat ernstige neurologische problemen en hevige pijn tot gevolg heeft. De aandoening is bovendien erfelijk.

Onderzoek van dierenarts-specialist Paul Mandigers van de Universiteit van Utrecht wijst uit dat bijna de hele populatie Cavaliers door deze aandoening, syringomyelia geheten, geplaagd wordt.

Bovendien krijgt iedere cavalier, als de hond voldoende oud wordt, te zijner tijd een chronische hartafwijking. Mandigers: 'De hartafwijking komt uiteindelijk bij honderd procent van de dieren voor. Dat is ernstig veel.'

Mandigers denkt niet dat het mogelijk is beide erfelijke aandoeningen uit het ras te fokken: ‘Met de populatie die je nu hebt, zal het niet lukken. Dan moet je nieuw bloed, dus van een ander ras, gaan inbrengen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.