In het noorden zijn in juni al vier bevingen gemeten die veroorzaakt zijn door gaswinning. Daarnaast was er één natuurlijke, ook wel tektonische beving genoemd, in Alsdorf in Duitsland. Dat blijkt uit de site van het KNMI.
De sterkste twee bevingen waren die in Duitsland en in Harkstede (Groningen). Ze hadden een kracht van 1,2 op de schaal van Richter. Doordat sommige meetstations dicht bij de grens liggen, neemt het KNMI ook delen van Duitsland en België mee in de metingen.
Mei
De andere bevingen waren bij de Groningse dorpen Ten Post, Siddeburen en Kropswolde. In mei waren er in totaal veertien bevingen. Op één na waren ze allemaal in het noorden van het land en werden ze veroorzaakt als gevolg van de gaswinning. Op 27 mei is bij Slochteren de zwaarste beving in tijden gemeten: 2,6. Daarna meldden enkele tientallen mensen schade aan hun huizen.
Loppersum
Het epicentrum van de bevingen ligt in en rond het Groningse Loppersum. Het dorp en de omliggende plaatsen liepen in het verleden veel schade op door de gaswinning. ZEMBLA maakte daar de uitzending
‘Aardbeving in Loppersum’
over. Het verzet tegen de gaswinning klinkt de laatste jaren steeds heviger. Demissionair minister Kamp
besloot in april
na advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, de gaswinning in Groningen vanaf oktober met tien procent te verlagen.
Het KNMI registreert zeer regelmatig bevingen in het gaswinningsgebied, soms wel twintig per maand. Aardgas zit ongeveer drie kilometer onder de grond. De door gaswinning veroorzaakte bevingen vinden dan ook op die diepte plaats en zijn daarom goed voelbaar aan de oppervlakte. De meeste aardbevingen door een natuurlijke oorzaak vinden plaats op twintig tot honderd kilometer diepte.
Tot nu toe registreerde het KNMI in totaal ongeveer duizend aardbevingen in Noord-Nederland, de eerste was in 1986. Veertien waren sterker dan 3,0 op de schaal van Richter. Honderd hadden een kracht van tussen de 2,0 en 3,0. Bevingen onder de 2,0 worden meestal niet gevoeld door mensen.