Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Den Haag' voelt Groningse bevingen

16-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aardbeving-in-loppersum
De gaswinning in Groningen heeft de afgelopen jaren geleid tot honderden aardbevingen in de provincie. Discussies over het dichtdraaien van de gaskraan en de vergoeding van de schade hielden de provincie en het kabinet lang bezig. Begin dit jaar besloot Den Haag om de gaswinning terug te schroeven en ruim 1 euro miljard uit te trekken voor het gebied. Mogelijk wordt woensdag bekendgemaakt dat de winning op een nog zachter pitje wordt gezet.

De vraag is of dit de provincie tevreden stelt. De kritiek op de boringen en de afhandeling van schades door de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) nam de afgelopen tijd toe. In 2013 registreerde het KNMI ruim 120 bevingen in Groningen. In 2014 zijn dat er tot nu toe bijna 80.

Begin dit jaar werd de gasproductie rond de plaats Loppersum met 80 procent verminderd. Ook trok het Rijk 1,2 miljard euro uit om om huizen en andere gebouwen te versterken en de leefbaarheid te verbeteren.
Dit deed echter weinig om de ontevredenheid over de gaswinning en de afhandeling van schade weg te nemen. Het aantal klachten is dit jaar toegenomen', zegt Leendert Klaassen, onafhankelijk ombudsman op het gebied van de gaswinning.
Veel ergernis is er over de NAM die te laat zou zijn met reparatie van schade aan huizen en beloftes niet zou nakomen. ,,In sommige categorieën schades doet de NAM het goed. Maar bij complexe schades zitten veel problemen'', aldus Klaassen.
Huizenbezitters in het aardbevingsgebied daagden de NAM in januari al voor de rechter met de eis dat de NAM erkent verantwoordelijk te zijn voor de waardedaling van woningen in het gaswinningsgebied. Ook woningcorporaties legden in september een claim bij de NAM.
Op 30 september werd een beving ook in provinciehoofdstad Groningen gevoeld. Er kwamen honderden schademeldingen binnen en deze week diende een student een schadeclaim in omdat hij door een vallende steen een hersenschudding had opgelopen. Het zou de eerste keer zijn dat iemand door de bevingen lichamelijk letsel heeft opgelopen.
Eerder dit jaar zei minister Kamp niet te willen tornen aan de afspraken die in januari zijn gemaakt. Op sociale media wordt nu gesuggereerd het kabinet toch extra maatregelen treft omdat de provinciale hoofdstad getroffen blijkt te kunnen worden.
Alert of niet, de provincie Groningen dreigde dinsdag naar de Raad van State te stappen als de maatregelen die Kamp woensdag mogelijk aankondigt niet voldoende zijn ,,om de veiligheid van de inwoners'' te garanderen. De minister kan dus niet met lege handen naar Groningen komen. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.