Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Definitief verbod op landbouwgif mancozeb

28 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
204 keer bekeken
Spuiten
Het bestrijdingsmiddel mancozeb verdwijnt definitief van de Europese markt. Europese lidstaten hebben dat vorige week besloten in een overleg van het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (ScoPaff). Het verbod gaat over een jaar definitief in. De populaire schimmelverdelger kwam in opspraak nadat het door wetenschappers in verband werd gebracht met de Ziekte van Parkinson. 

De Milieucommissie van het Europees Parlement vroeg eind vorig jaar al om een verbod nadat een meerderheid van de Milieucommissie voor een bezwaarmotie van Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) had gestemd. Hazekamp diende de bezwaarmotie in naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Parkinson op het platteland’.  

In de uitzending blijkt dat schimmelverdelger Mancozeb qua samenstelling voor de helft exact hetzelfde is als het verboden middel Maneb. Hoogleraar Toxicologie, Martin van den Berg zegt in de uitzending: “Van Maneb is bekend dat het een verhoogd risico geeft op Parkinson. Daarmee valt Mancozeb in dezelfde, verdachte groep.”
2,5 miljoen kilo
Uit de door Greenpeace Nederland bij de overheid opgevraagde verkoopcijfers blijkt dat in 2017 maar liefst 2,5 miljoen kilo van het middel is verkocht. In de akkerbouwsector wordt mancozeb toegepast in onder andere de aardappel- en uienteelt voor schimmelbestrijding. Ook in tarwe en bieten wordt het toegepast. Veel telers zien het daarom als een onmisbaar middel.

Afgelopen jaar bogen lidstaten zich meerdere malen over de vraag of het populaire bestrijdingsmiddel verboden moest worden. De Europese goedkeuring voor mancozeb liep oorspronkelijk al af in 2016. De goedkeuring is sindsdien telkens verlengd, tot nu. De Europese Commissie zal het besluit van het Scopaff in november bekrachtigen. Nederland stemde in met het verbod. Landbouwminister Carola Schouten liet al meerdere keren weten dat ze niet in zou stemmen met een hernieuwde registratie voor de werkzame stof. Dit advies is ook door het CTGB uitgebracht.   

Bekijk hier de uitzending 'Parkinson op het platteland': 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA