Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bezwaar tegen Europese goedkeuring van omstreden landbouwgif Mancozeb

04-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
bollengif uit uitzending

De Milieucommissie van het Europees Parlement steunt het bezwaar tegen het omstreden landbouwgif Mancozeb. Mancozeb is in Nederland de meest verkochte schimmelverdelger. Het middel wordt door wetenschappers in verband gebracht met de Ziekte van Parkinson.

Omdat een meerderheid van de Milieucommissie voor de bezwaarmotie heeft gestemd, moet nu het voltallige Europees Parlement zich in december buigen over de de vraag of de Europese goedkeuring van het omstreden middel verlengd moet worden.

Mancozeb lijkt sterk op verboden middel
Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) diende de bezwaarmotie in naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘Parkinson op het platteland’. In de uitzending blijkt dat schimmelverdelger Mancozeb qua samenstelling voor de helft exact hetzelfde is als het verboden middel Maneb. Hoogleraar Toxicologie, Martin van den Berg zegt in de uitzending: “Van Maneb is bekend dat het een verhoogd risico geeft op Parkinson. Daarmee valt Mancozeb in dezelfde, verdachte groep.”

“Mancozeb brengt duidelijk risico’s met zich mee voor de gezondheid. Daarvoor is genoeg bewijs, bevestigen onafhankelijke toxicologen, maar ook het Europese Committee voor Risicoanalyse,” zegt Europarlementariër Hazekamp.

Europese Voedselautoriteit
De Europese goedkeuring voor Mancozeb liep oorspronkelijk al af in 2016. De goedkeuring is sindsdien telkens verlengd omdat er nog geen definitief oordeel van de Europese Voedselautoriteit ligt. De verlenging eindigt op 31 januari en het oordeel van de Europese Voedselautoriteit is er nog steeds niet. Daarom wil de Europese Commissie in haar nieuwste voorstel de goedkeuring met nog een jaar verlengen. “Dat de Europese Commissie met dit besluit de gezondheid van mensen op het spel zet ten gunste van de gifindustrie is stuitend,” vindt Hazekamp.

 

 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.