Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De zwarte kiezersmarkt

  •  
16-01-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-zwarte-kiezersmarkt
"De politiek durft niet voor allochtonen op te komen uit angst voor verlies van stemmen." Dat zegt directeur Akel van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) vanavond - donderdag 16 januari - in de Zembla-documentaire 'De zwarte kiezersmarkt' die gaat over allochtone stemgerechtigden.

Volgens Akel slaagt de politiek er niet in om dichter bij allochtonen te komen, waardoor ze zich steeds minder in de politiek gaan herkennen. Ook Akel zelf twijfelt: "Als ik naar de houding van de politiek kijk, twijfel ik of ik volgende week ga stemmen."

Onder vuur
De allochtonen liggen in deze verkiezingsstrijd zwaar onder vuur. Politici en partijprogramma's geven aan dat ze harder moeten worden aangepakt. Akel: "Ik vraag me af of dit de allochtone kiezers aanspreekt. Het is alleen gericht op autochtone kiezers en niet op de allochtone kiezers."

De politieke partijen negeren hiermee 1,6 miljoen stemgerechtigde allochtonen. In 2015 groeit dit aantal naar bijna 2,9 miljoen stemgerechtigde allochtonen. "Pas als allochtonen het beleid en de politiek gaan bepalen, dan zullen partijen meer naar allochtonen gaan luisteren", zo zegt Akel.

Allochtoon voelen
Akel constateert in Zembla dat allochtonen zich de laatste tijd steeds meer allochtoon gaan voelen, terwijl het politieke debat er juist over gaat dat ze zich meer Nederlander moeten voelen. "De politiek bereikt dus het tegenovergestelde", aldus Akel.

Dramatische daling
Dat allochtonen zich afkeren van de Nederlandse politiek wordt bevestigd door een rapport van de Universiteit van Amsterdam dat vrijdag wordt gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de opkomst onder allochtonen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam dramatisch is gedaald. De daling is volgens onderzoeker Tille te verklaren door de afname van het aantal allochtone organisaties in Amsterdam. Tillie: "Het bestaan van allochtone organisaties leidt tot een grotere betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving en daardoor tot een hogere opkomst bij verkiezingen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.