Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De Tinderdate van Lindsay eindigde in een nachtmerrie

04-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
395 keer bekeken
  •  
lindsay verstijfd van angst
Ze hadden afgesproken in een café. Daarna nodigde Lindsay haar Tinderdate bij haar thuis uit om nog een drankje te doen. Daar ging het mis. “Het begon met zoenen en het eerste wat ik daarna weet is dat ik halfnaakt op bed lig en dat er iets gaande is wat ik echt niet wil.” 
Ze vroeg hem meerdere malen om te stoppen. Maar in plaats van op te houden, kreeg ze twee handen om haar nek en wist ze dat het echt foute boel was. “Ik ben bevroren in de hoop dat het zo snel mogelijk over zou zijn.” Een reactie die veel mensen hebben bij seks tegen de wil.
De meeste mensen denken dat ze zich tijdens een verkrachting hevig zullen verzetten. Maar niets doen is de meest voorkomende natuurlijke reactie tijdens seksueel geweld, vertelt klinisch psycholoog Iva Bicanic aan ZEMBLA. "Zo'n zeventig procent van de acute verkrachtingsslachtoffers doet niks of werkt mee." Slachtoffers die bevriezen en die vervolgens aangifte willen doen, vallen op dit moment buiten de boot.
Lindsay omschrijft het als één van de meeste nare gevoelens die je kunt hebben. “Je bent er wel, maar ergens ook niet. Er gebeurt iets met je wat je op dat moment totaal niet wilt en je hebt het gevoel dat je niks kunt doen.” Uit schaamte vertelde Lindsay de eerste weken niemand iets over de verkrachting. Uiteindelijk deelde ze het toch met wat mensen in haar omgeving. Sommigen vroegen zich af waarom ze iemand op een eerste date bij haar thuis had uitgenodigd. Voor Lindsay bevestigde dit dat het haar eigen schuld was. Uiteindelijk kreeg ze PTSS en dacht ze op het dieptepunt zelfs aan zelfmoord.
Aangifte
Twee maanden na de verkrachting nam Lindsay alsnog contact op met de politie. Ze legde telefonisch uit wat er was gebeurd en na twee weken werd ze teruggebeld of ze het verhaal nogmaals wilde uitleggen. Toen kreeg ze telefonisch te horen dat ze niets voor Lindsay konden betekenen, onder meer omdat ze hem zelf thuis had uitgenodigd. ‘’Ik kreeg het gevoel alsof de politie mij niet geloofde.”
De politie heeft, naar aanleiding van vragen van ZEMBLA, twee jaar later opnieuw contact gehad met Lindsay. Deze keer maakte de politie een andere inschatting van Lindsays verhaal. Ze heeft dit jaar alsnog aangifte gedaan. De politie heeft onderzoek gedaan en wacht nu tot het Openbaar Ministerie beslist of er een vervolging wordt ingesteld.
Verruiming van de huidige wet
Inmiddels heeft minister Grapperhaus voor Justitie en Veiligheid maatregelen aangekondigd. Seks wordt strafbaar als de een niet wil, en de ander dat zou moeten weten. Ook als er geen dwang wordt gebruikt. Om dat mogelijk te maken moet er een verruiming komen van de huidige wet. Nu kan verkrachting alleen worden bewezen als er sprake is van dwang. Slachtoffers die bevriezen tijdens een verkrachting, kunnen zich niet verzetten waardoor dwang in veel gevallen niet is aan te tonen.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat seks van twee kanten vrijwillig hoort te zijn. Eind 2019 komt Grapperhaus met een concreet wetsvoorstel. Voor die tijd wil hij nog over zijn ideeën in debat met de Kamer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.