Zembla

Verstijfd van angst

27-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3749 keer bekeken
  •  
verstijfd van angst - marcelle
In Nederland heeft 15% van de vrouwen en 3% van de mannen weleens seks tegen de wil meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Rutgers in 2017. De meeste mensen denken dat ze in zo’n situatie zullen schreeuwen, rennen of vechten. Maar het merendeel van de slachtoffers reageert heel anders: ze doen niets. Ze voelen zich verstijfd van angst. 
Het overkwam ook Marcelle Bos, die na het uitgaan in een steegje werd verkracht. Jarenlang worstelde ze met het feit dat ze niet had geprotesteerd. Het resulteerde uiteindelijk in PTSS en een burn-out. Veel slachtoffers voelen zich schuldig over hun ‘freeze-reactie’. En ook de gang naar de rechter is vaak teleurstellend. Want in Nederland heet het pas verkrachting als de ander je heeft gedwongen. Daarvan is zelden sprake als je niet hebt geprotesteerd. ZEMBLA onderzoekt: wat zijn de gevolgen van de freeze-reactie?
ZEMBLA – Verstijfd van angst, donderdag 28 maart  om 21.15 uur bij BNNVARA
op NPO 2. Herhaling donderdag 4 april  – 10.10 uur
Regie, samenstelling  & research: Nikki van der Westen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.