Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De slag om de erfenis

  •  
11-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
578 keer bekeken
  •  
Herman verblijft, vanwege een verstandelijke beperking, z’n leven lang in een zorginstelling. Na z’n overlijden worden zijn nabestaanden onaangenaam verrast. Herman (67) blijkt een testament te hebben opgesteld waarin vast ligt dat hij al zijn bezittingen nalaat aan een stichting voor goede doelen.
Herman was, zo stelt de familie, wilsonbekwaam. Dat betekent dat hij zijn besluiten niet kon overzien. Dus kan hij dit, volgens de nabestaanden, nooit bedacht, laat staan geregeld hebben.

Wie een testament wil laten maken moet wilsbekwaam zijn, weten wat hij doet. Voor sommigen is dat moeilijk. Zo telt ons land 142.000 verstandelijk beperkten en 260 duizend dementerenden. Kwetsbare mensen. En omdat Nederland in fors tempo vergrijst, neemt hun aantal snel toe.

Zembla onderzoekt: wie beschermt de wilsonbekwamen?
Stappenplan Beoordeling Wilsbekwaamheid ten behoeve van notariële dienstverlening
Dit Stappenplan biedt een toetsingskader aan notarissen die zich in voorkomende gevallen een oordeel moeten vormen over de wilsbekwaamheid van een cliënt ten behoeve van notariële dienstverlening. 

Wilsbekwaamheid
' Voor het tekenen van een notariële akte moet de cliënt in staat zijn tot een redelijke waardering terzake. Eerst indien daartoe aanleiding bestaat, dient de wilsbekwaamheid van een cliënt uitgebreider te worden onderzocht. Het is aan te raden u bij uw uiteindelijke besluitvorming te laten bijstaan door twee medewerkers van uw kantoor en deze medewerkers als getuigen op te laten treden bij het eventueel passeren van de akte .' 
 

Reactie van De zonnebloem op de websiteDagvaarding naar aanleiding van nalatenschap de heer Broekhuis

Reactie van het Leger de Heils op de websiteLeger des Heils ontvangt dagvaarding over nalatenschap Broekhuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.