Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De pekingeenden van Gelderland

07-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7082 keer bekeken
  •  

Jaarlijks worden er miljoenen pekingeenden geslacht in Ermelo, bij de enige eendenslachterij in ons land. Het eendenvlees gaat naar Chinese restaurants en Aziatische toko’s, maar het overgrote deel gaat naar het buitenland. Die slachterij is al jarenlang onderdeel van wat een ‘hoofdpijndossier’ van deze Gelderse gemeente wordt genoemd.

Omwonenden klagen over stankoverlast en liggen met de gemeente en het bedrijf in de clinch over vergunningen. Vorig jaar constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat de eenden tijdens het slachtproces nodeloos lijden, wat het bedrijf op enkele dwangsommen is komen te staan. Niet alleen de slachterij, maar ook de eendenhouderijen die de eenden leveren worden nauwlettend in de gaten gehouden door verschillende dierenwelzijnsorganisaties.

Zo onthulde Animal Rights in 2018 schokkende beelden over hoe de pekingeenden worden gevangen voor de slacht. Daarnaast zijn er zorgen over hoe de eenden worden gehouden omdat ze geen toegang hebben tot open water. Op die manier wordt niet tegemoetgekomen aan de natuurlijke behoeften van de eenden, zeggen dierenwelzijnsorganisaties. Van oudsher zijn de meeste eendenhouderijen in de provincie Gelderland te vinden, voor een deel vlak langs de Veluwe. Wat betekent de uitstoot van ammoniak door de eenden voor het stikstofbeleid van deze provincie? Zembla over de omstreden Gelderse pekingeend.  

De pekingeenden van Gelderland

Zondag 10 maart om 22.10 uur bij BNNVARA op NPO 2
Herhaling: dinsdag 12 maart 13.20 uur - NPO 2

Regie & samenstelling: Evelien Vehof
Research: Norbert Reintjens

Wederhoor:

Schriftelijke reactie gemeente Ermelo:

Schriftelijke reactie Tomassen Duck-To:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.