Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De overheid is de strijd tegen Q-koorts te traag begonnen

07-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
orgaan-en-spermadonoren-testen-op-q-koorts
De overheid is de strijd tegen Q-koorts te traag begonnen. De bacterie die de ziekte verwekt, zit nu overal in de natuur.

Dat zegt Jan Hendrik Richardus, universitair hoofddocent maatschappelijke gezondheidszorg aan het Rotterdamse Erasmus MC en de eerste kenner van Q-koorts in Nederland.

Richardus wijt de omvang van de problemen aan onderschatting van de ziekte en aan de landbouwlobby. Toen hij in 1985 op Q- koorts promoveerde, oefende de sector al druk uit op zijn promotor. „Over besmettingen door dieren mochten we niet praten.

Q-koorts is al decennia wijdverbreid in Nederland, maar manifesteert zich pas enkele jaren zo agressief. Volgens Richardus had de bacterie beter kunnen worden bestreden bij meer openheid over besmette bedrijven en een verbod op mest uitrijden. Hij verwijt de overheid gebrek aan regie.

Richardus concludeert dat op de huidige intensieve manier geen veehouderij in Nederland mogelijk is. „Het kan gewoon niet. Niet alleen wegens dierenwelzijn, maar ook niet omwille van menselijk welzijn en de volksgezondheid.”

Volgens hem kan er van alles gebeuren. „Dat klinkt misschien fatalistisch. Maar het evenwicht in de natuur dat we vóór 2007 hadden, is doorbroken.”
(bron:NRC)
 

Q-koorts epidemie onderschat

Er woedt in het zuiden van Nederland al bijna drie jaar een epidemie, de Q-koorts, de grootste ooit ter wereld terwijl Nederland in de ban is van de Mexicaanse griep. Minister Klink van Volksgezondheid spaart kosten noch moeite om de Mexicaanse griep te beteugelen, maar de Q-koorts krijgt geen aandacht. Q-koorts is afkomstig van geiten en wordt via de lucht overgedragen naar de mens. Duizenden Nederlanders zijn er ziek van geworden, zes zijn overleden. Maar volgens artsen in ZEMBLA is deze epidemie onderschat en zijn er onnodig veel mensen ziek geworden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.