Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De Nieuwe Watersnood

  •  
02-01-2003
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
de-nieuwe-watersnood
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat doet op dit moment extra onderzoek naar de veiligheid van de kust. De kracht van de golven blijkt op basis van nieuwe berekeningen verontrustend veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Geschat wordt dat de zogeheten 'golfenergie' tien tot twintig procent sterker is dan gedacht.

Zwakke kustplaatsen als Terheide en Callantsoog voldoen hiermee niet meer aan de strenge Deltanormen die zijn vastgesteld op basis van de Watersnoodramp van 1953 die volgende maand wordt herdacht. Volgens de Zembla-documentaire 'De Nieuwe Watersnood' komt het extra onderzoek naar de golfkracht voort uit kritiek van de onafhankelijke Technische Adviescommissie Waterkeringen (TAW).

In brieven aan het ministerie van 30 oktober en 5 december 2002 spreekt de TAW zijn zorgen uit over een aantal zwakke duinsecties en dijkprofielen. Onomwonden wordt gesteld dat er 'sprake is van een veiligheidsprobleem langs de kust' als gevolg van de zwaardere golfbelasting. De TAW klaagt tevens over de betrouwbaarheid van het meetinstrumentarium en wil derhalve investeringen in veldmetingen.

Second opinion
Directeur-generaal Water B. Keijts van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat het TAW-onderzoek "grote impact heeft op de kust". Om die reden is besloten om het Waterloopkundig Laboratorium in Delft een 'second opinion' uit te laten voeren. De uitkomsten van dit extra onderzoek worden zeer binnenkort gepresenteerd.

Volgens Keijts zijn er meer veiligheidsmaatregelen nodig als de TAW-berekeningen correct zijn. "Met name de zwakke schakels zullen dan echt zwak zijn en sneller aangepakt moeten worden." Andere plaatsen schieten volgens hem mogelijk ook onder de Deltanormen die er op dit moment vanuit gaan dat de kans op overstroming vanuit zee slechts eens in de tienduizend jaar mag voorkomen.

Hogere rivierafvoeren
TAW-voorzitter W. van der Kleij pleit in Zembla voor een nationaal debat over de veiligheid van het land tegenover overstromingen. Hij wil een herziening van de Deltanormen. "We hebben die normen in 1953 vastgesteld, dus ze zijn vijftig jaar oud. Er is sinds die tijd heel veel veranderd. Er is zes keer meer geïnvesteerd in dit deel van Nederland en er wonen anderhalf keer zoveel mensen. Dat is al een reden op zich. Maar we hebben ook te maken met klimaatverandering en dus hogere rivierafvoeren. En het land daalt en de zee stijgt. Het wordt tijd om er over te praten.''

Ontreddering
Klimaatdeskundige P. Vellinga van de Vrije Universiteit in Amsterdam zegt in Zembla dat de klimaatverandering in Nederland zal moeten leiden tot 'een nieuw Deltaplan'. Vellinga heeft twijfels over de veiligheid van de kust en waarschuwt voor de gevolgen van een superstorm. "Na 1953 zijn de dijken met een meter of meer verhoogd. De kans op overstromingen was daarmee afgenomen tot eens in de 10.000 jaar. Maar met de klimaatverandering zijn we weer terug bij de situatie van voor de stormramp en zijn we dus weer net zo kwetsbaar als voor '53."

Ook Van der Kleij vreest voor een Deltastorm. "Een dergelijke storm brengt over het hele land grote ontreddering. Dan moet je wel het gevoel hebben dat je duinen en dijken het houden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.