Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De hoofdrolspelers uit de landbouwcrisis aan tafel met Remkes

12-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1392 keer bekeken
  •  
Johan Remkes ANP

De belangrijke spelers uit de landbouwcrisis hebben beloofd aan te schuiven bij stikstof-gesprekleider Johan Remkes. Eerder kwamen de boeren al langs, maar donderdag zitten ook de supermarkten en de banken aan tafel. Zembla deed onderzoek naar de rol van supermarkten en banken bij de problemen in de landbouwsector.

In een vierdelige serie namen we ook de boeren, de zuivelcoöperaties en de producenten van bestrijdingsmiddelen onder de loep. 

De supermarkten

Zo blijkt in de uitzending ‘Supermarktmacht’ dat supermarkten zich actief verzetten tegen de oproep van de Tweede Kamer om jaarlijks te rapporteren over wat ze doen om de voedselketen duurzamer te maken. Ook blijkt in de uitzending dat supermarkten geen harde afspraken willen maken over het betalen van een hogere prijs aan boeren die duurzamer produceren.

Jumbo en brancheorganisatie CBL schuiven donderdag officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. 

Kijk de uitzending over de rol van de supermarkten:

De banken

Zo’n 85 procent van de Nederlandse boeren en tuinders is klant bij de Rabobank. De bank heeft in de Nederlandse landbouw rond de 30 miljard euro uitstaan. Zo’n 3 procent daarvan is geïnvesteerd in biologische landbouw. “Een relatief klein deel”, zei Bas Rüter, directeur duurzaamheid van de Rabobank, tegen Zembla. In het excuus van de boerenleenbank erkent Rabobank medeverantwoordelijk te zijn voor de problemen in de landbouw.

Ook blijkt de bank nog steeds niet heel vlot mee te werken aan een omschakeling. In de uitzending zeggen boeren een omslag naar biologische landbouw in veel gevallen niet gefinancierd te krijgen bij de bank, terwijl de bank boeren wel jarenlang heeft aangespoord om leningen af te sluiten voor innovaties en schaalvergroting.

Naast Rabobank sluiten ook ABN AMRO, ING en Triodos aan bij het gesprek met Remkes. Evenals hun koepelorganisatie NVB. De komende weken nemen ook natuur- en milieuorganisaties en de provincies en gemeenten deel aan gesprekken over de stikstofcrisis.

Kijk de uitzending over de rol van de banken:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.