Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De griepprik overbodig

04-02-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3248 keer bekeken
  •  
de-overbodige-griepprik
In de ZEMBLA uitzending ' De overbodige griepprik ' uiten wetenschappers hun twijfel over de werking van de griepprik. Dat beeld wordt bevestigd door statistisch onderzoek van Maurice de Hond. Het onderzoek toont aan dat mensen die zijn gevaccineerd tegen griep even vaak griep krijgen als niet-gevaccineerden. Uit het onderzoek onder vijftienduizend Nederlanders zou blijken dat er nauwelijks voordeel te behalen is met de griepprik.

Geen verschil
Van de kinderen van zes maanden tot 4 jaar oud die eind 2009 zijn gevaccineerd, blijkt 26 procent griep te hebben gehad. Van de leeftijdsgenoten zonder prik was dat 23 procent. Ook bij oudere groepen ontlopen de percentages grieppatiënten onder gevaccineerden en niet-gevaccineerden elkaar ook nauwelijks.

Milder verloop
De griepprik zorgt er volgens het RIVM niet alleen voor dat de kans op griep kleiner wordt. Ook zou het verloop van de ziekte milder zijn bij mensen die een prik hebben gehad. Dat laatste wordt door De Hond niet betwist.

Hoge kosten
De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza.

Onderzoek
Eigenlijk weet niemand precies hoe goed het griepvaccin werkt. Er is namelijk nooit goed onderzoek naar gedaan. In 2006 publiceert de Cochrane Collaboration, een onafhankelijke organisatie waarbij wetenschappers van over de hele wereld zijn aangesloten, hierover een vernietigend artikel. Ze hielden alle onderzoeken tegen het licht en kwamen tot de slotsom dat er helemaal geen bewijs is dat de griepprik doet waarvoor die is bedoeld, namelijk longontsteking en sterfte voorkomen. Deze conclusie heeft de Cochrane Collaboration in juni van dit jaar in een nieuw artikel bevestigd.

Onethisch
Hoogleraar innovatie en medische biotechnologie H. Schellekens zegt hierover in ZEMBLA: "De studies bleken zo slecht uitgevoerd, dat ze nauwelijks bruikbaar zijn. En van die studies die wel bruikbaar waren, luidt de conclusie dat het vaccin eigenlijk niet werkt." Schellekens noemt het onethisch een hele bevolkingsgroep te vaccineren met een vaccin dat bijna niets doet.

Onderzoek de Hond
De Hond zegt met zijn onderzoek een veel beter beeld te geven van de werkelijke omvang van de griepbesmettingen, omdat het RIVM slechts een fractie van de besmettingen registreert. De meeste mensen gaan simpelweg niet naar de dokter.

Jaarlijks krijgen zo'n drie miljoen mensen, voornamelijk ouderen en andere risicogroepen, een griepprik. De Hond pleit naar een onafhankelijk onderzoek naar het nut van de vaccinatie. Volgens hem is er jaarlijks een vermogen gemoeid met de vaccinatieronde.

Milde epidemie
De griepprik zorgt er volgens het RIVM niet alleen voor dat de kans op griep kleiner wordt. Ook zou het verloop van de ziekte milder zijn bij mensen die een prik hebben gehad. Dat laatste wordt door De Hond niet betwist.

Het RIVM spreekt nog altijd van een milde griepepidemie. Per honderdduizend Nederlanders hebben er volgens de meldingen van huisartsen momenteel zeker honderd griep. Vanaf twee weken achtereen meer dan 51 wordt gesproken van een epidemie.

Aan griep - gewone seizoensgriep en Mexicaanse griep - sterven jaarlijks tussen de honderd en tweeduizend mensen. De symptomen van griep, die vaak wordt verward met een verkoudheid, zijn hevige koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast hebben grieppatiënten vaak last van keelpijn en droge hoest.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.